AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının (seçilme hakkı) geri alınmasını ve mazbatanın AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a verilmesi ile ilgili konuşan Çelik, "Bu konu, il seçim Kurulu'nun takdirinde olan bir konu. Memnu hakların iadesi konusunda il seçim kurulu böyle bir karar almış. Bu, siyasi alanın, hükümetin müdahale edeceği abir alan değil. Konu hukuki bir konu. İtiraz edeceklerse, yapacakları itiraz mekanizmaları bellidir. Hukuken haklılarsa, zaten sonuç onların arzu ettiği gibi olacaktır. Ama hukuken haklı değillerse de buna da herkesin saygı göstermesi gerekir. Demokratik olarak tepki göstermek herkesin hakkıdır ama bunu şiddete dönüştürmenin, polise saldırmanın gerekçesi haline getirmenin gereği yoktur" ifadelerini kullandı. 

Ömer Çelik'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Seçmenlerin partimize dönük mesajlarını en net ve derin şekilde okuyacağımızı ifade ediyoruz"

Demokrasimizin vazgeçilmez unsuru olarak seçilen herkesi, hangi partiden olursa olsun tebrik ediyoruz. Görevlerinde başarılar diliyoruz. Her seçim demokrasi şölenidir. Türkiye'yi yöneten unsur demokrasidir, sandıktır. Tabi her seçimin ayrıca demokrasi şöleninin olması yanında dmeokrasimizi kökleştiren bir yanı da vardır. Demokrasimiz bu seçimler vasıtasıyla güç kazanmıştır. Her zaman buradan ifade ediyoruz ki siyasetin sicil amiri vatandaşlarımızdır. Vatandaşlarımızın sandık yoluyla verdikleri bu mesajlar, Türkiye'nin şimdiye kadar olduğu gibi en büyük gücü olmaya devam edecektir. 31 Mart yerel seçimlerinin partimize dönük mesajlarını en net ve derin şekilde okuyacağımızı ifade ediyoruz. 

Şimdiye kadar bu seçim ile birlikte 18 kez milletin huzuruna çıktı. Gösterilen tüm teveccühlere şükranlarımızı iletiyoruz. Tabi Arzu etmediğimiz sonuçların olduğu, arzu etmediğimiz sonuçlara ulaşamadığımız yerler var. Buralarda da milletimizin değerlendirmesinin neden böyle gerçekleştirdiği gibi konuları ele alacağız. Biz milletin kurduğu bir partiyiz. Tabi takdir gören doğruları daha fazla sahiplenerek gerekli değerlendirmeleri yapacağız. Milletimizin verdiği mesajı almak, değerlendirmek bizim boynumuzun borcudur, siyasi namusun bir gereğidir. Seçim günü ilk sandıklar açılmaya başladığından itibaren bunu değerlendirmeye başladık. 

"Milletimizin sandık yoluyla verdiği mesaj büyük bir yol gösterici bir tutumdur"

AK Parti kurulları sorumluluğunu yerine getirecek ve tüm mesajları alınacağı bir şekilde buna uygun siyaset üretmeye devam edecektir. Siyasi partileri üreten şey millettir. Partinin sahibi millettir. Vatandaşın her zaman verdiği mesaj bir yol haritasıdır. Dolayısıyla bütün seçim sonuçları tüm il, ilçe ve beldelerde sandık bazlı olarak ele alınarak milletimizin verdiği mesajın iyi bir şekilde partimiz tarafından anlaşılması ve içselleştirilmesi bakımından tüm birimlerimiz çalışmalarını yapmaya başlamıştır. Burada esas olan AK Parti açısından sokağın sesini doğru bir şekilde dinlemektir. Bizim yıllar içerisinde yaptığımız ile sicil amirinin vatandaş olduğunu bikmemiz bilinciyle bu çalışmalarımızı sürdürürüz. İtiraf hakkı, eleştiri hakkı, uyarı hakkı millete aittir. Dolayısıyla milletimizin bütün bu süreçte ortaya koyduğu bir gerileme ifade alan sonuçları ele alacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Milletimizin sandık yoluyla verdiği mesaj büyük bir yol gösterici bir tutumdur. Bu tüm kılcal damarlarına göre değerlendirilecektir. 

"Bölgesel ve küresel gelişmeleri yakından takip ediyoruz"

Farklı toplumsal kesimlerin verdiği mesajlar var. Bu mesajlar doğru bir şekilde değerlendirilecek. Bunu bu şekilde ele alacağız. Bu çalışmalar sandıkların açılmaya başlandığı ilk andan itibaren ele alınmıştır. Milletimizin eleştirileri, uyarıları en büyük yol göstericimiz olarak devam edecektir. Bütün birimlerimiz çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanımızın verdiği mesaj, milletin talebi doğrusunda, yeni dönemde daha da güçlendirmek için yeniden yapılması ve bütün verilen mesajların doğru bir şekilde değerlendirilmesi yönündedir. 

Bakan Fidan, TDT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı marjında temaslarda bulundu Bakan Fidan, TDT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı marjında temaslarda bulundu

Şimdi gelinen noktada genel ve yerel seçim tamamlandı ve Türkiye seçim sürecini tammalamış oldu. Dolayısıyla önümüzdeki bu dört yıldan daha fazla zamanı değerlendirmek için daha yüksek  gayret sarf edeceğiz. Tabi demokratik reformlar her zaman gündemimizde olacak. Sistemde aksayan yerlerin düzeltilmesi bakımından bu değerlendirmeler yapılacak. Farklı toplumsal kesimlerin güçlendirilmesine yönelik yaptığımız çalışmalara devam edeceğiz. Bölgesel ve küresel gelişmeleri yakından takip ediyoruz. 

"Kazanan 85 milyondur, kazanan demokrasidir"

Bütün partilerden seçilen belediye başkanlarını tebrik ediyoruz ve onların milletimiz için hayırlı işler üretmesini temenni ediyoruz. Onlara destek olacağımızı buradan net bir şekilde ifade etmek isterim. Değerli arkadaşlarım, MYK'mız, seçim işleri başkanlığımızın sunumları çerçevesinde seçim seçim sürecini ele almaya devam ediyoruz. Bugün bir konuyu daha ifade etmek isterim. Gazze'de Şifa Hastanesi'nin etrafında bulunan ölü bedenler İsrail'in ortaya koyduğu soykırımı gözler önüne sermiştir. Sandıklara giderek demokrasimize güç veren bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bir kere daha kazanan 85 milyondur, kazanan demokrasidir. 

"Andullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alınması: Karar hukukidir"

Soru-Cevap

Van'da sokaklar savaş alanlarını aratıyor. DEM Parti'nin sosyal medya hesabından bir sokak çağrısı geldi ve Van'da sokaklar karışık bir hal aldı. Van'da yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmeleriniz ne olur?

Bu konu İl seçim kurulunun takdirinde olan bir konu. Bu durum siyasi ve hükümet alanının mühadele edebileceği bir konu değil. Burada il seçim kurulu ve sonra YSK yetkili. Konu hukuki bir konu. Seçim sistemimiz her türlü itiraz mekanizmasını düzenlemiştir. Hukuken haklılarsa sonuç onların arzu ettiği gibi olacaktır. Enteresan olan şudur, demokratik tepkimizi gösterelim deniyor ancak sonra sokaklar yakılıyor. Şiddet olaylarının yaşanmasının demokratik bir bağlantısı yoktur. 

Bugünkü toplantıda kongre süreci ele alındı mı? MYK'da bir değişiklik olacak mı?

Bu MYYK'da yalnızca seçim süreci değerlendirildi. Seçimin nasıl geçtiğine, partimiz açısından hangi sebeplerle bu sonuçları aldığımızı anlamızı sağlayan bir MYK oldu. Diğer konuda ise değişiklikler Cumhurbaşkanımızın takdirine kalmıştır.

Muhabir: Şevval Dalgıç