Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tek aday olması nedeniyle, genel başkanlık yarışının yaşanmayacağı kongrede asıl merak edilen parti yönetiminin nasıl şekilleneceği.
Yerel seçimlerden sonra parti kadroları ve kabineye yönelik "değişim" mesajı veren Erdoğan'ın, ilçe ve il kongrelerindeki değişimi, parti yönetimine de yansıtması bekleniyor.
Kabine revizyonunun ise bazı bakanlıkların bölünmesi ve yeniden yapılandırılma planı nedeniyle birkaç ay sonraya ertelendiği kulislerde konuşuluyor.
Ankara'daki kongrede AK Parti iktidarının şimdiye kadar gerçekleştirdiği projeler, icraatların anlatıldığı tanıtım filmiyle, kongreye özel bir şarkı da hazırlandı.
DEM Parti'ye davet gitmedi
Kongreye, Cumhur İttifakı ortakları MHP, BBP, DSP, HÜDAPAR ile muhalefet partilerinden CHP, İYİ Parti Vatan Partisi, Yeniden Refah ve Saadet Partisi davet edildi.
DEM Parti'ye ise davet gitmedi.
Hafta başında kongre hazırlıklarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, bunun gerekçesini, "İçinden geçtiğimiz süreç bir normalleşme süreci değil. Türkiye yeni bir döneme giriyor. İnanıyoruz ki DEM Parti bu fırsatı değerlendirir" sözleriyle açıkladı.
Kongreye, Ankara'da bulunan büyükelçilerin yanısıra, 41 uluslararası kuruluş temsilcisi davet edildi.
Parti yönetiminde milletvekili ağırlığı artabilir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 31 Mart 2023 yerel seçimlerinin ardından yaptığı açıklamalarda, teşkilatlar ve parti yönetim kadrolarında "değişime" gidecekleri mesajını vermişti. Bu çerçevede AKP ilçe başkanlıklarında değişim yüzde 60'a, il başkanlıklarındaysa yüzde 75'e ulaştı.
Parti kulislerinde teşkilatlardaki değişimin, genel merkez yönetimine de yansıyacağı konuşuluyor.
Kapsamlı değişikliğin ise delegelerin oylarıyla belirlenecek olan 75 üyeli Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (MKYK) olması bekleniyor.
Gerek parti politikalarının gerekse Meclis ile parti yönetimi arasındaki bağın güçlendirilmesi için MKYK'da milletvekili ağırlığının artırılması beklentisi dile getiriliyor.
İYİ Parti ve Gelecek Partisi'nden istifa ederek AKP'ye katılan bazı milletvekillerinin de MKYK'ya girmesinin sürpriz olmayacağı ifade ediliyor.
MKYK'da değişim rüzgarı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MKYK kadar olmasa da partinin vitrini konumundaki Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) da önemli ölçüde değiştirmesi bekleniyor.
MYK'da "parti hafızası"nı temsil eden bazı isimlerin yerini koruyabileceği, ancak 18 üyeli MYK'nın en az 9-10 üyenin değişmesi bekleniyor.
Erdoğan'ın Salı günkü grup toplantısında yaptığı "Emektarlarımızın tecrübesini, gençlerimizin dinamizmi ile harmanlayarak, güçlü bir vizyon, program ve kadroyla milletimizin huzuruna çıkacağız. Allah'ın izniyle bunu da AK Parti'nin dava ahlakına yakışan bir olgunlukla, herhangi bir kopuşa ve ayrılığa mahal vermeden başaracağız" açıklaması da bunun işareti olarak yorumlanıyor.
MYK dışında kalacak isimlerden bazılarının kabinede, Meclis grubunda veya Cumhurbaşkanlığı'nda görevlendirilebileceği ifade ediliyor.