Türkiye’de yaklaşık 27 bin aile hekimi, 7 bin 500 kadar da ASM binası bulunuyor. Apartman altı konut, cami ve dükkânlarda hizmet veren ASM binalarının birçoğu depreme dayanıklı değil. "Çürük raporu" verilenlerin tahliyesinin istendiğini, ancak yeni yer bulmanın zor olduğunu belirten aile hekimleri, kiraların 50-60 bin liraya kadar yükseldiğini söylüyor.

“İstanbul’da binaların yüzde 89’nun dayanıklılık testi yok”

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, İstanbul gibi metropolde ASM binalarının yüzde 32’si 1999 depremi öncesinde inşa edilmiş. Yüzde 89’unun ise depreme dayanıklılık testi olmadığı belirtiliyor. İzmir’in Balçova İlçesi, Eğitim Mahallesi’nde bulunan ve belediyeye ait olan 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi de tahliye kararı alınan ASM’lerden yalnızca biri. ‘Depreme dayanıksız’ raporu verilen binanın boşaltılması süreci de başladı.

“Sorun sağlık sistemine bakıştan başlıyor”

ASM’nin taşınmasıyla ilgili iş yükü ve stresini aile hekiminin yaşadığını belirten İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak,  "Yeni binanın kirası 55 bin TL. Tadilatı için de 500-600 bin lira masraf çıkacak. Bunun altından nasıl çıkacağız bilmiyorum" dedi. Bütün ASM binalarının deprem testinin yapılmasının önemine dikkati çeken Çolak, şunları kaydetti;

"Bizim binaya çürük raporu verilince yeni yer bulmakta zorlandık. Bir dükkan kiraladık ama tadilat yapılması gerek. İzmir’de bizim gibi sorun yaşayan aile hekimleri oldu. Önümüzdeki süreçte yine benzer sorunlar olacak. Karabağlar’da kamuya ait bir ASM’ye de tahliye kararı verildi ve boşaltılmayı bekliyor. Kira bulmak şu an çok zor. Kiralar fırladı. Aslında bütün kurumların, bütün binaların depreme dayanıklı olması gerek. Ama bunu kamu yapmalı. Sorun sağlık sistemine bakıştan başlıyor. Bu hizmetin kamu aracılığıyla kamu binalarında verilmesi gerek”

İstanbul'da bin ASM'den 300'ü Marmara depremi öncesi yapıldığı için güvensiz

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı ise İstanbul’da bin ASM binası olduğunu anımsatarak "300’ü 99 Marmara depremi öncesi yapıldığı için güvensiz. 32 tanesi boşaltıldı" dedi. Çürük olan binalara da sağlam raporu verildiğini söyleyen Kırımlı, "Bunlar da kamuya ait binalar. Ataşehir’de bir bina vardı mesela. ASM’nin demirleri erimiş, gözle görülüyor ancak ona da sağlam raporu verilmiş. Taşınacağı yer de çürüktü, kolanları patlamıştı. Çünkü denetimler yapılmıyor. Böyle başka örnekler de ne yazık ki var" dedi.

“Depremlerde ASM’lerin yüzde 10’u kadar ayakta kaldı”

Kırımlı, "Sağlık Bakanlığı’nın ASM binası olarak yaptığı yapı az. Belediyenin yaptığı, bağışlarla yapılan binalar da bakanlığın sayılıyor. Binaların yenilenmesi için de kurumlar topu birbirine atıyor. Apartman altlarında ASM binaları var. Apartmana girip deprem güvenlik testi yapamıyorsunuz. İzmir’de, Bursa’da oldu, aile hekimlerine ‘binayı boşaltın’ dediler. Aile hekimlerine ‘çıkın’ deniyor. ‘Nereye çıkacağız?’ denince, ‘bir yer bulursunuz kendinize’ deniyor. ASM binalarını kamu yapmalı, bu devletin görevi. İstanbul Havalimanı inşaatının ihalesini alan Kalyon ve Cengiz’in kamuya ödenmesi gereken kira borcu olan 1 milyar 195 bin ertelenmiş. Bu paranın sadece 195 milyonluk kısmıyla, toplamda 5 bin hekimin çalışabileceği, bin 200 ASM binası yapılabilir. Kaynak yok değil kaynak bize yok. Yakın zamanda bir deprem yaşadık, oradaki ASM’lerin çoğu yıkıldı, aynısı olacak. Sağlık kurumu depremde çalışmak zorunda ve yıkılmamaları önemli. O durumda olacak ASM oranı yüzde 10’u ne yazık ki geçmez. Bunu gördük ve yaşadık. 11 ilde etkili olan depremde binin üzerinde ASM’den yüzde 10 kadarı ayakta kaldı” ifadelerini kullandı.

Editör: Sümeyye Aksu