Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un, ''Yetkisini aştı'' diyerek tepki gösterdiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yüksel Yalçınkaya hakkında ne karar verdi? Sizler için derledik...

AİHM'nin Yalçınkaya kararı nedir?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 'ByLock kullanmak', 'Bank Asya’da hesabı olmak' suçlamalarıyla gizli bir tanığın ifadesiyle mahkum olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın 2020 yılında açtığı bireysel davada, Türkiye aleyhine ihlal kararı verdi.

Bunun üzerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, karara tepki göstererek ''AİHM'in yetkisini aşarak delil incelemesi yapmak suretiyle ihlal kararı vermesi kabul edilemez'' dedi.

Euronews'in haberine göre 17 Mart 2020 yılında yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “kanunsuz ceza olamayacağını” öngören 7. maddesinin, örgütlenme ve toplanma hakkıyla ilgili 11. maddesi ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddenin 1. fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM'in Büyük Dairesi, 7. maddenin ihlali için 11'e karşı 6 oyla, 6. maddenin 1. fıkrası için 11'e karşı 1 oyla ve 11. madde için oybirliğiyle ihlal kararı verdi.

AİHM'den yapılan açıklamada, Türk yetkililerin ByLock kullananların sayısının 100 bine yaklaştığı tespiti yaptığı belirtilerek, bu konuda 6. ve 7. maddelerle ilgili Türkiye aleyhine 8 bin 500 civarında şikayet başvurusu olduğu hatırlatıldı.

Editör: Betül Vural