Samsun'da 6 kişilik aile denizde boğulma tehlikesi geçirdi Samsun'da 6 kişilik aile denizde boğulma tehlikesi geçirdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ByLock kullandıkları gerekçesiyle 'terör örgütü üyeliği' suçundan yargılanıp çeşitli cezalara mahkum edilmiş 1000 kişi tarafından 'hak ihlali' temelinde karşı dava açmak için yapılan başvuruları bilgi ve görüş için Türkiye hükümetine iletti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, AİHM, ByLock kullandıkları gerekçesiyle ‘terör örgütü üyeliği’ suçundan yargılanarak ceza alan bin kişinin başvurusunu işleme aldı. Toplam beş dosya halinde tebliğ edilen dava başvuruları, 2019-2023 yılları arasında AİHM gündemine taşınmış şikayetlerden oluşuyor.

Başvuranlar, haklarındaki mahkumiyet kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6’ncı ve kanunsuz ceza olamayacağını düzenleyen 7’nci maddelerini ihlal ettiğini savunuyor.

AİHM gündeminde yer alan, sadece ByLock kullanımı ile ilgili mevcut başvuru sayısının 8 binin üstünde olduğu belirtildi. Potansiyel başvuru sayısıysa 100 bin olarak tahmin ediliyor.

Mahkeme, ByLock kullanımı ile ilgili olarak davalarla ilgili emsal niteliğinde bir karar almış, ‘FETÖ’ davasından tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya hakkında hak ihlali kararı vermişti.

Editör: Betül Vural