15 kişinin ve binlerce hayvanın öldüğü, binlerce dekar arazinin de küle döndüğü yangına Mardin Büyükşehir Belediyesi, 239 personel ve 41 itfaiye aracıyla; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise 28 araç ve 108 personelle yangına müdahale etti. Ancak bu yangının söndürülmesinde yeterli olmadı. Yangına havadan müdahale edilmesine dair çağrılar ise karşılık bulmadı. Yangın sabah saatlerine doğru kontrol altına alındı. Helikopterler ise yangın kontrol edildikten sonra bölgeye sevk edildi. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçelerine bağlı kırsal mahallelerde 20 Haziran’daki çıkan yangına ilişkin konuştu.

“Gece görüşlü helikopter yok dediler”

Haberi alır almaz ilk olarak 15 itfaiye aracını yola çıkardıklarını kaydeden Türk, “103 personelimiz anında yangına müdahale etti. Fakat çok büyük bir yangındı. Uçaklar olmadan o yangını söndürme imkânı yoktu. Çevre ve Şehircilik Bakanını, Tarım ve Hayvancılık Bakanını ve İçişleri Bakanını aradık. ‘Gece görüşlü helikopterimiz yok’ diyerek, müdahale edemeyeceklerini söylediler. Bütün buna rağmen hem köylüler hem de itfaiyelerimiz yangını kontrol altına almak için çok büyük bir çaba gösterdi” diye konuştu.

“Birimlere harcama yapılmamış”

Türk, kayyımların belediyede yarattığı tahribatlara işaret ederek, şunları söyledi:

Mehmet Şimşek’in imzasıyla yürürlüğe girdi: İşte yeni zam ve ücretler Mehmet Şimşek’in imzasıyla yürürlüğe girdi: İşte yeni zam ve ücretler

"Bugün milyarlarca lira borçlanmış bir belediyenin makine ve ekipman konusunda çok büyük eksiklikleri var. Şimdi 5 milyar TL borç bırakılmış. Ama bu para nereye harcanmış? Bunu hayretle karşılıyoruz. Herhangi bir birime harcama olmamış. Şimdi 7 dozerimiz var bunun 5 tanesi tamir için makine ikmalde yatıyor. Belediyeye hiçbir şey yapılmamış peki bu borç nasıl oldu? Son 6 ayda Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Denizbank’tan 500, 600 ve 700 milyon TL kredi almışlar. Bunu nereye harcandığını bile tespit edemiyoruz. Ortada bir çalışma, proje yok. Mardin’de 25 katlı binalar bulunuyor ama itfaiye en fazla 10-15 kata kadar çıkabiliyor. 25’inci katta yangın çıksa itfaiyemizin müdahale etme şansı yok. Böyle bir durumdayız."

Kaynak: MA