Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD), Yönetim Kurulu Başkanı Burak Hoşgören, yönetim kurulu ve üyelerinin katılımlarıyla yapılan toplantıda 2023 yılının ilk yarısını değerlendirdi.

Buna göre, 2023 yılı Haziran'da ağır ticari araç pazarında 3 bin 654 adetlik satış yapıldı. Sektör, 2023 yılı ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 48 artışla toplamda 22 bin 52 adetlik satışa ulaştı. 2022 yılının 38 bin 149 araç satışı ile kapatan sektör böylece önceki yılki toplam hacmin yüzde 58'ini bu yıl ilk 6 ayda yaptı.

Uzun yol ve yurt içi lojistik hizmetlerinde kullanılan çekici satışları, 2023 yılı ocak-haziran döneminde önceki yıla kıyasla yüzde 48 artış göstererek 13 bin 451 adet oldu. İnşaat, madencilik, dağıtım ve yük taşımacılığı, atık yönetimi gibi uygulamalar için sunulan 16 ton ve üstü kamyon satışları yüzde 54 artış göstererek 5 bin 631 adet ve 16 ton altı kamyon satışları da yüzde 36 artarak 2 bin 970 adet oldu. Semi-treyler araç satışları, 2023 yılı haziran ayında bir önceki yılın hazirana ayına kıyasla yüzde 19 artış göstererek bin 172 adet oldu. 2023 yılı ocak-haziran döneminde semi-treyler araç pazarında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 66 yükselişle 9 bin 325 adetlik araç satışı yapıldı.

"Dalgalanmalara rağmen ekonomi hız kesmedi"

Açıklamada görüşleri paylaşılan TAİD Yönetim Kurulu Başkanı Burak Hoşgören, ağır ticari araçlar sektörünün uzun yol taşımacılığından yurt içi lojistiğine, dağıtım, inşaat, maden, atık yönetimi dahil olmak üzere pek çok alanda ekonomilerin nabzını tuttuğunu açıkladı.

Hoşgören, genel olarak üretim, sanayi ve hizmet kollarının tamamının, bir şekilde ağır ticari araçlar sektörünün sunduğu ürün ve çözümlerle ilerlediğini belirtti. 2023 yılının ilk yarı tablosuna bakıldığında yıl başındaki öngörüleri ile paralel bir gidişat gözlemlediklerini açıklayarak şunları dile getirdi:

"Bu artışların bir kısmı, geçen yıldan gelen talepleri işaret etse de araçlarımızın sunulduğu pek çok alanda bir ivme yaşandığını söylemeliyiz. 2016-2019 arasında daralma gösteren bir pazardan sonra 2020’den bu yana pazar normal seviyelerine geri döndü. 2023'te yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen ekonomi hız kesmedi ve sektörlerde hareketlilik devam ediyor. Bu hareketliliğin yarattığı bir talep oluştu. Uluslararası lojistik hizmetleri, lojistik şirketlerinin maliyet sıkıntılarına rağmen artarak devam ediyor. İş hacmindeki ivme nedeniyle tüm zorluklara rağmen yatırımlar sürüyor. Öte yandan örneğin inşaat alanında da bir artış söz konusu. Çok üzücüdür ama yaşadığımız büyük deprem faleketinden sonra hem afet bölgesinde hem de İstanbul başta olmak üzere diğer bölgelerde başlayan kentsel dönüşüm süreçleri inşaat kamyonlarına olan talepleri artırdı."

Editör: Deniz Dalgıç