İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, helikopter kazasında hayatını kaybetti. Yaşananları bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “Reisi’nin helikopteri düştü mü düşürüldü mü” sorusunu sordu.

Selvi, “İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin şüpheli bir şekilde helikopterinin düşmesi sonucunda hayatını kaybetmesi birçok soru işaretini beraberinde getirdi. Baş şüpheli İsrail. Ancak İsrail bu coğrafyada ABD’nin desteği olmadan operasyon yapamaz” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Abdulkadir Selvi’nin yazısının ilgili kısmı şöyle:

“1- Bu bir kaza mı, yoksa suikast mı? 

2- Reisi, İran içindeki güç savaşının kurbanı mı oldu?

3- Bu bir İsrail-ABD ortak yapımı mı suikast mı? 

Filmi çekilir

Yıllar geçse de Cumhurbaşkanı Reisi’nin İran’daki güç savaşının sonucu olarak kuşkulu bir helikopter kazasında ortadan kaldırıldığı iddiası gündemde kalır. Çünkü hem İran komplo teorilerine çok açık bir toplum hem de İran üzerine yapılacak her komplo teorisinin alıcısı çıkar. Bir ucunda İran diğer uçlarında İsrail ve ABD’nin yer aldığı bir komplo karşılık bulmaz mı? Bunun filmi bile çekilir.

Güç savaşları

Reisi’nin helikopterinin düşmesini İran içindeki güç mücadelesine bağlayanların birkaç kuvvetli tezi var.

Neden o helikopter?

1- Cumhurbaşkanı Reisi ELT sinyali dahi vermeyen bir helikopterle neden uçuruldu.

2- Diğer iki helikopter uçmayı başardığı halde donanımı yetersiz olan helikopter Cumhurbaşkanı’na neden tahsis edildi? Tam tersine Cumhurbaşkanına en donanımlı olan helikopterler tahsis edilmeliydi.

3- Hava şartları helikopter uçuşu için tehlikeli olmasına rağmen Cumhurbaşkanı oradan neden uçuruldu? 

Elt cihazı neden yoktu?

Özel uçaklar başta olmak üzere askeri ve sivil uçaklar ile helikopterlerde bulunan ELT cihazı sadece havada takip edilmeyi sağlamıyor aynı zamanda hava meydanlarına iniş kalkış sırasında da zorunlu tutuluyor. Uydudan takibi sağlayan ELT cihazı gemilerde dahi bulunuyor.  Tek istisnası gizli görevlerde, istihbarat servislerinin kullandığı uçaklarda takibe yakalanmamak için pilotlar tarafından kapatılabiliyor. Peki Cumhurbaşkanı’nı taşıyan helikopterde neden yoktu?  Cumhurbaşkanı ELT cihazı bile olmayan helikopterle mi taşındı? 

Dini liderlik savaşı mı?

4- Dini lider Hamaney’in ilerleyen yaşı nedeniyle İran’da dini liderlik için bir güç savaşı yaşanıyor. 

Reisi dini liderin seçileceği heyette yer alıyor ve dini liderliğin en güçlü adaylarından biriydi. Ancak dini liderin etrafında toplanan bir grup ise Ali Hamaney’in oğlu Mojtaba Hamaney’i istiyor.

Bir taşla iki kuş mu?

5- Düşen helikopterde hep Cumhurbaşkanı Reisi üzerinde duruluyor ama Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, İran rejimi içinde önemli bir güç olarak görülüyordu. Reisi’den sonra cumhurbaşkanı adayları arasında gösteriliyordu. Eğer suikast yapıldıysa bir taşla iki kuş vurulmuş demektir. 

Azerbaycan’la yakınlaşma

Reisi, rejim içerisinde Azerbaycan’la yakınlaşma yanlısıydı. Zaten Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile ortak bir açılıştan dönüyordu. Helikopteri Azerbaycan’la yakınlaşmaya karşı olan güçler tarafından mı düşürüldü? Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Elçibey de İran topraklarındaki Güney Azerbaycan’la birleşmeyi savunduğu için İran-Rus ortak yapımı bir darbe ile tasfiye edilmişti.

İsrail ABD işi mi?

Helikopterin kuşkulu bir şekilde düştüğü haberi geldiği andan itibaren parmaklar dünya haritası üzerinde bir ülkeye yöneldi. O da İsrail.

Kısa bir süre önce İsrail’le İran’ın savaşmak üzere burun buruna geldiği hatırlanırsa bu yabana atılır biz tez değil. Karşılıklı olarak güç savaşı yapıldı. Ayrıca iki ülke zaten Gazze üzerinde örtülü bir savaş veriyorlar. Ancak bu coğrafyada İsrail, ABD desteği olmadan bunu yapamaz.

Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden Süleymani’nin mezarı başında patlayan bombalarla 100’ü aşkın insanın yaşamını yitirdiği terör saldırısına kadar hepsinin arkasında İsrail-ABD işbirliği yatıyordu. 

Eğer İsrail, İran Cumhurbaşkanı’nı ortadan kaldırmayı başardıysa bu dünya suikastlar tarihinde bir ilk demektir.  

İran İstikrarsızlaşır mı?

Cumhurbaşkanı Reisi’nin kuşkulu bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesi İran’da bir istikrarsızlığa neden olur mu? İran karışır mı? İran bu tür sınavlardan başarıyla geçmiş bir ülke. 

Güçlü devlet geleneği ile bunu da aşar. Yani bir kaos ya da kargaşa yaşanmaz. Ayrıca rejim içinde güç Cumhurbaşkanı’nda değil dini lider Hamaney’de.

Muhsin Yazıcıoğlu

İran Cumhurbaşkanı’nın helikopterinin düşmesiyle Muhsin Yazıcıoğlu suikastı yeniden gündeme geldi. Olay birbirine benziyor. Ama Muhsin Yazıcıoğlu’nun bilinçli bir yönlendirmeyle doğru olan yerde değil tam tersi istikamette arandığı ortaya çıktı. 

Ayrıca o zaman teknik donanımı yüksek olan İHA’larımız yoktu.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun naaşı bulunmadan bir gün önce enkaza ulaşan görevlilerin uçuş kayıtlarını gösteren cihazları söktükleri tespit edildi. Bu kişilerin FETÖ operasyonunda yakalanmaları Yazıcıoğlu suikastının arkasındaki parmağı ortaya çıkardı.

'10 Manşette Bugün' | 6 Temmuz 2024 '10 Manşette Bugün' | 6 Temmuz 2024

Kaynak: Haber Merkezi