Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “Erdoğan’ın CHP’yi ziyareti Kavala ve Sinan Ateş dosyası” başlıklı yazısında, "Gezi Parkı olayları"na ilişkin davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanan Osman Kavala dosyasını ele aldı.  Kavala dosyasının kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de paylaşıldığını aktaran Selvinin yazısında ilgili kısımlar şöyle:

“Bu arada Erdoğan-Özgür Özel görüşmesi öncesinde önemli bir gelişme yaşandı. Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin’in “kanun yararına bozma” talebiyle yaptığı başvuru üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala dosyasını Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu’na yolladı. Böylece, Osman Kavala’yla ilgili kanun yararına bozma talebi Adalet Bakanlığı tarafından incelenecek. Bakanlığın görevlendirdiği hâkimin dosya üzerindeki incelemesini tamamlamasından sonra çıkacak sonuca göre dosyanın kanun yararına bozma talebiyle Yargıtay’a gönderilmesi gündeme gelecek.

AK Parti eski milletvekili Murtaza Zengin

Bu arada Osman Kavala hakkındaki yeniden yargılama talebiyle ilgili çalışmalar, 1 yıl önce başladı. Avukat Hilal Zengin’in yürüttüğü çalışmaların arkasındaki asıl isim Avukat Murteza Zengin. Anayasa hukukçusu olan Murteza Zengin, AK Parti’den 26’ncı dönem İstanbul milletvekilliği yaptı. Doktorasını ‘cumhurbaşkanının vatana ihaneti’ üzerine yapan Av. Murteza Zengin, çeşitli üniversitelerde anayasa ve ceza hukuku konusunda dersler veriyor.

Erdoğan’a sunuldu

Kavala dosyasının kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de paylaşıldığını öğrendim.

Görüşmede FETÖ’cülerin Gezi olaylarını kışkırttığı, mahkûmiyete esas alınan 11 sayfalık gizli Kavala raporunun bunlar tarafından oluşturulduğunun ayrıntılı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktarıldığı söyleniyor.

Avrupa Konseyi vurgusu

Ayrıca Avrupa Konseyi’ndeki gelişmelere dikkat çekilerek, bu sorunu kendi iç hukukumuz içerisinde çözmenin daha faydalı olduğu ifade ediliyor.

Rahip Brunson ve Deniz Yücel örneklerinin yaşanması yerine kendi iç hukuk mekanizmalarımda bu sorunu çözmenin kime ne zararı var?

Başvuruda neler var?

Tekrar Osman Kavala başvurusuna dönecek olursak, Av.�Hilal Zengin başvurusunda şu  taleplerde bulunmuştu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Gazetecilerin MHP'li yöneticiler tarafından tehdit edilmesi suçtur Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Gazetecilerin MHP'li yöneticiler tarafından tehdit edilmesi suçtur

1- Yeni anayasa ile başbakanlık müessesesi ortadan kalktığı için cezaya mesnet teşkil ettiği iddia edilen kurumun ortadan kalkması sanık lehine yeniden yargılama imkânını doğurur.

2- Gezi yargılamasında mahkûmiyete esas alınan gizli analiz raporunu hazırlayan görevlinin FETÖ terör örgütü davasından dolayı mahkûm olması.

3- Yeniden yargılama sürecinde, verilen hapis cezasının infazının durdurulması ve Kavala’nın tahliyesi talep edilmişti.

Yerel mahkeme reddetti

İstanbul 13 ve 14. Ağır Ceza Mahkemelerine yaptığı başvurulan reddedilen Kavala’nın avukatı, aynı zamanda Adalet Bakanlığı’na ‘kanun yararına bozma’ başvurusunda bulunmuştu. Avukat Hilal Zengin’in başvurusu üzerine Kavala dosyası Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Bu arada Avukat Hilal Zengin yerel mahkemedeki mücadelesini ise sürdürüyor. Avukat Zengin yeniden itiraz başvurusunda bulundu.

Gezi mahkumları itiraz etmeli

Ancak şuna dikkatinizi çekerim; buradan çıkacak bir karar Gezi mahkûmları için emsal teşkil eder. Ama bu başvuru sadece Osman Kavala için yapılmış durumda. Diğer Gezi mahkûmlarının da ayrı ayrı başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Avrupa komisyonu savunma istedi

Bu arada AİHM’nin ve Anayasa Mahkemesi’nin Osman Kavala hakkında verdiği kararların uygulanmaması nedeniyle Avrupa Komisyonu, Türkiye’den savunma istedi. Temmuz ayında gerçekleşecek olan savunmada Türkiye suçlu bulunursa  Avrupa Komisyonu üyeliğinin askıya alınması talebiyle Bakanlar Komitesi’ne sevk edileceğiz. Ancak Kavala dosyasında atılacak olan bir adım, Türkiye-Avrupa Komisyonu ilişkilerinin yumuşamasına hizmet edecek.

Kaynak: Haber Merkezi