Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bugünki köşesine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye neden yaklaştığını yazdı. 

Erdoğan’ın, Türkiye’nin ilişkilerde sorunlu olduğu ülkelerle normalleşme konsepti geliştirdiğini belirten Selvi, “Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’la ilişkilerde olumlu sonuçlar aldık. Sırada Suriye var. Buna kimse yanlış diyebilir mi?” ifadelerini kullandı. 

Selvi, Erdoğan’ın neden Sisi ile yakınlaştığını ise şu sözlerle dile getirdi;

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en önemli özelliği ise mücadele edileceği zaman mücadele etmeyi biliyor, barışacağı zaman barışmakta tereddüt etmiyor. Doğru yerde, doğru zamanda doğru tavır ortaya koyuyor. Bu da onun lider özelliklerinden biri. Erdoğan, ilişkilerimizin sorunlu olduğu ülkelerle normalleşme konsepti geliştirdi. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’la ilişkilerde olumlu sonuçlar aldık. Sırada Suriye var. Buna kimse yanlış diyebilir mi?

Ali Yerlikaya’nın Diyarbakır’daki basın toplantısı iptal edildi Ali Yerlikaya’nın Diyarbakır’daki basın toplantısı iptal edildi

Erdoğan’ın ilgisi 

Erdoğan’ın Sisi’ye yönelik ilgisini doğrusu ben de merak ettim. 7 Ekim’den sonra İsrail, Gazze’yi işgal ettiğinde Netanyahu’nun en büyük planı Filistinlileri Sina Çölü’ne sürmekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu plana karşı mücadele etmesi için Sisi’ye büyük destek verdi. Eğer Sisi ile barışmasa bu desteği sağlayabilir miydi? Gazze’nin Filistin yurdu olarak kalması adına bu doğru bir adım değil mi?

Ticari ilişkilerimiz 

Ayrıca bizim Mısır’la çok güçlü ticari ilişkilerimiz var. Türk firmaları Mısır’ın tekstil ihracatının üçte ikisini sağlıyor.  Ticaret hacminin 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkması hedefleniyor.

Aynı masada

Daha da önemlisi. Bu işin şakası yok. Bölgemiz yeniden dizayn ediliyor. Çağlayangil’in dediği gibi “Ortadoğu’da yemek masasında değilseniz, menüdesinizdir”. Üçüncü Dünya Savaşı’nın ayak sesleri duyulurken, bölgemiz paylaşılırken, Türkiye ile Mısır’ın yan yana ve aynı masada oturması lazım.

Yeni dönem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kahire ziyaretiyle başlayıp Sisi’nin 12 yıl aradan sonra Türkiye’ye gelmesiyle birlikte sadece Türkiye- Mısır ilişkileri açısından değil, bölgemiz açısından da yeni bir dönem başlıyor diyebiliriz.

Kaynak: Haber Merkezi