Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “Erdoğan-Esed görüşmesi ne zaman” başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile olası görüşmesine yönelik olası tarihe değindi.

“Erdoğan ile Esed görüşecekler mi?” sorusunu yönelten Abdulkadir Selvi, “Bu soru haklı. Çünkü geçmişte de iki liderin görüşmesi gündeme gelmişti ama gerçekleşmedi. İran’ın engel olduğu söylendi. Zaten sorun burada düğümleniyor. Masaya oturduğunda yanında ya İran oluyor ya da Rusya. Esed son karar mercii değil” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan ile Esed görüşmesi yönünde bir gelişme yaşandığında ortalığın karıştığına dikkat çeken Selvi’nin yazısı şöyle:

“Türkiye ve Suriye’de organize gruplar harekete geçiriliyor. Amaç Erdoğan- Esed görüşmesini engellemek, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesini önlemek.

Organize saldırılar

Kayseri başta olmak üzere Hatay, Gaziantep ve Konya’da yaşanan olayları kastediyorum. Hem ‘Suriyeli mülteciler gitsin’ diyorlar hem de bu ihtimal ortaya çıkınca süreci sabote edecek provokatif eylemler yapıyorlar. Bu bir çelişki değil mi? Çelişki ama savaştan beslenenler var. Savaş lordları, savaştan beslenen kabileler, terör örgütleri DEAŞ, PKK ve selefi örgütler ile ABD, İran ve Rusya. Türkiye-Suriye ilişkileri normalleşirse onlara ekmek çıkmayacak.

Rusya-İran faktörü

Rusya, Esed’le görüşmemizi destekliyor. Hatta arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Peki o zaman bu görüşme neden gerçekleşmiyor? Çünkü hem Rusya hem de İran bu görüşmenin kendi güdümünde yapılmasını istiyor. Rusya istiyor ki Esed’le diyalog kendi üzerinden kurulsun, İran istiyor ki kendi üzerinden kurulsun.

Mesajlaşma

İlk başlarda Esed, ‘Türkiye işgalci’ diyor, Suriye topraklarından çıkmadığı müddetçe görüşmeyeceğini söylüyordu.

CHP'li Dinçer'den Mersin'de tamamlanmayan yatırımlarla ilgili araştırma önergesi CHP'li Dinçer'den Mersin'de tamamlanmayan yatırımlarla ilgili araştırma önergesi

Putin’in girişimi ile Esed tavrını yumuşattı. Türkiye’nin, Suriye’nin egemenlik haklarına saygı duyacağını açıklaması durumunda Erdoğan’la görüşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da hem Suriye’nin toprak bütünlüğüne hem egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu açıkladı. Esed’le görüşebileceğini söyledi. Hatta daha önce ailece görüştüklerini hatırlattı. Bu açık kaynaklar üzerinden liderden lidere mesajlaşmaydı.

Görüşme ne zaman

Erdoğan ile Esed görüşmesinin Astana’da olması bir ihtimaldi. Ama gerçekleşmedi. Güvenilir kaynaklar çok kısa bir sürede görüşülmesini öngörmüyorlar. ‘Erdoğan-Esed görüşmesi biraz zaman alacak’ diyorlar. Kısa vadede bir görüşme beklemiyorlar.”

Kaynak: Haber Merkezi