Beyaz Saray'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, Bahreyn'in başkenti Manama'da gerçekleştirilen konferansta, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve bölgedeki gelişmelere yönelik açıklamalarda bulundu.

Hamas'ın elindeki çok sayıda esirin serbest bırakılmasının Gazze'deki çatışmalarda önemli bir insani arayla sonuçlanacağını belirten McGurk, bu adım atılırsa Gazze'ye girecek insani yardımda artış olacağını açıkladı.

UNRWA: Gidecek hiçbir güvenli yeri kalmayan Gazze halkı yeni zorunlu göçlerle karşı karşıya UNRWA: Gidecek hiçbir güvenli yeri kalmayan Gazze halkı yeni zorunlu göçlerle karşı karşıya

McGurk, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki yönetimin tek çatı altında toplaması ve bunun "Filistin yönetiminin elinde olması" gerektiğini belirtti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı yerinden edilen ve topraklarından sürülme riskiyle karşı karşıya olan Filistinlilere ilişkin McGurk, "Filistinliler Gazze'den zorla çıkarılmamalı, Gazze yeniden işgal edilmemeli, Gazze toprakları daraltılmamalı" dedi.

İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu güne Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarından dolayı bölgede yaşayan Filistinlilerin yüzde 70'i yerinden edildi.

Gazze'nin kuzeyindeki İsrail işgalinin güneye yayılabileceğine dair İsrailli yetkililerin açıklamalarından sonra bölgede yaşayan Filistinlilerin geleceğine yönelik kaygılar giderek güçleniyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu öyle bir niyetlerinin olmadığını savunsa bile bazı uzmanlar, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki işgalini "güvenlik gerekçesiyle" sürdürebileceği değerlendirmesini yapıyor.

Editör: Deniz Dalgıç