Ekonomik faaliyete yönelik kaygılar, dünyanın en büyük tedarikçi ülkesi olarak bilinen Çin'de ekonominin beklentilerin aşağısında büyüme kaydetmesinden sonra yeniden gündeme gelirken, bu hafta içi açıklanacak makroekonomik veriler ve Hindistan'da yapılan G20 toplantılarından gelecek haber akışının varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bir önceki gün yaptığı açıklamalarda, ABD'de büyümenin yavaşladığını ancak iş gücü piyasasının oldukça güçlü olmayı sürdürdüğünü ifade ederek, bir resesyon beklemediğini açıkladı.
Yellen, Çin'e uygulanan tarifelerin "kısasa kısas" olmadığını dile getirerek, ABD'nin ulusal güvenliğini sağlamada ihracat kontrollerinin önemine vurgu yaptı.
Analistler, ABD'de önceki hafta açıklanan makroekonomik verilerin ABD ekonomisinde yumuşak inişin yapılabileceği olasılığını öne çıkarmaya devam ettiğini , süren bilanço sezonunun ise hisse ve sektör bazlı oynaklığı yükseltebileceğini açıkladı.
Bugün, ABD'nin büyük bankalarından olan Morgan Stanley ve Bank of America'nın açıklanacak ikinci çeyrek finansal sonuçları izlenecek.
Bir önceki gün ülkede açıklanan verilere göre, New York FED imalat endeksi, temmuz ayında 1,1 ile beklentileri geçti. Böylece endeks, 2 ay art arda tahminlerin üzerinde bir performans sergiledi.
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) New York Şubesi, Tüketici Beklentileri Anketi bünyesinde 4 ayda bir yapılan Krediye Erişim Anketi'nin bulgularını paylaştı. Buna göre, her türlü krediye ilişkin başvuru oranı yüzde 40,9'dan yüzde 40,3'e düşerek Ekim 2020 tarihinden bu güne en alt seviyeyi kaydetti.
Bahsedilen gelişmelerden sonra para piyasalarındaki fiyatlamalarda FED'in, bu ay politika faizini 25 baz puan yükselterek "şahin" adımlarına son verebileceği beklentileri artarken, FED'in yıl sonunda faiz indirimine gidebileceği olasılığı fiyatlamalarda etkili olmayı sürdürüyor.
Dolar endeksi 99,7 ile son 15 ayın en düşük seviyesinde kalmaya devam ederken, altının ONS fiyatı güne yüzde 0,3 yükselişle 1.960 dolardan, Brent petrolün varili önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 78,7 dolardan işlem görüyor.
Bir önceki gün New York borsasında S&P 500 yüzde 0,37, Nasdaq endeksi yüzde 0,93 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,22 yükselişle kapandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne satış ağırlıklı bir seyirle başladı.
Avrupa'da bir önceki gün negatif bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin sözle yönlendirmeleri ve bölgede açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağında yer alıyor.
ECB Üyesi Joachim Nagel, bir önceki günkü açıklamalarında, bu ayki toplantıda faiz artışının gerekli olduğunun altını çizerek, eylül ayı toplantısı için verilere göre hareket edileceğini ifade etti.
Euro/dolar paritesi, yükseliş eğilimini art arda 9. işlem gününe taşıyarak 1,1250'de dengelendi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Almanya ekonomisinde sıkılaşan finansal koşullar ve enerji şokundan dolayı bu yıl daralma beklediklerini açıkladı.
Bir önceki gün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,23, İtalya'da MIB 30 endeksi 0,19 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,12 değer kaybına uğradı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise karışık bir seyirle başladı.
Asya'da pay piyasaları, güne Japonya hariç negatif seyirle başladı.
Çin hükümetinin, ekonominin farklı alanlarını destekleyici adımlarına karşın Çin ekonomisinin öngörülerin altında büyümesinin etkilerinin sürdüğü görülürken, bir önceki gün Çin Merkez Bankası (PBoC), orta vadeli borç verme faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve oranları yüzde 2,65'te sabit tuttu.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Japonya arasında iş konseyi kurulması için mutabakat zaptı imzalandığı kaydedilirken, Suudi Arabistan ile Japonya aralarında yenilenebilir enerji, teknoloji ve tarım olmak üzere 26 anlaşma ve protokol imzaladı.
Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 artış gösterirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,1 değer kaybına uğradı.
Yurt içinde bir önceki gün artış eğiliminde seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,53 yükselişle 6.600,46 puandan kapatarak bütün zamanların en üst günlük kapanışını yaparken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.603,98 puana yükseltti.
Dolar/TL, bir önceki gün yüzde 0,6 yükselişle 26,3490 liradan kapandıktan sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,3500 liradan işlem görüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir önceki gün Hindistan'da gerçekleştirilen G20 toplantılarında yoğun görüşme trafiği yaptı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın, Bakan Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Türkiye'nin ekonomik görünümü ve politika yönünü görüştüğü kaydedildi.
Görüşmede , küresel ekonomik sorunları ele almak ve iki ülke ekonomisinde refahı artırmak amacıyla Türkiye ve ABD'nin G20'de dahil nasıl birlikte çalışabileceğinin masaya yatırıldığı bildirildi.
Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih, Vizyon 2030 yatırımlarında özel sektörün bulunmasını çok önemsediklerini ifade ederek, "Hem Suudi Arabistan hem de Türkiye özel sektörünün var olmasını çok önemsiyoruz. Burada yatırımların farklılaşmasını ve çeşitlenmesini istiyoruz" diye konuştu.
Analistler, bugün yurt içinde net uluslararası yatırım pozisyonu ve konut fiyat endeksi, yurt dışında ise ABD'de perakende satışlar ve sanayi üretimi verileriyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın süren ziyaretlerinden gelecek haber akışının izleneceğini açıkladı.
Analistler, BIST 100 endeksinde 6.700 ve 6.800 seviyelerinin direnç, 6.500 ve 6.400 puanın destek seviyesinde takip edileceğini kaydetti.