ABD'de son zamanlarda açıklanan istihdam verileri, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) agresif para politikasına rağmen sıkı kalmayı sürdüren iş gücü piyasasının son zamanlarda yumuşamaya başladığının işaretini verdi.

Önceki gün açıklanan verilere göre, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, önceki hafta piyasa beklentilerinin üzerinde kaydedilirken 217 bin ile 7 haftanın en yüksek değeri kaydedildi.

Fed'in izlediği enflasyon göstergelerinden biri olan ve yüzde 0,7 artması beklenen birim emek maliyeti, üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,8 geriledi.

Bugün ise ABD'de tarım dışı istihdam, ekim ayında 150 bin kişi yükselerek beklentilerin altında kaydedildi. İşsizlik oranı yüzde 3,8'den yüzde 3,9'a yükselirken 21 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

Fed'in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç yüzde 0,2 yükselerek 34 dolara ulaştı. Piyasa beklentileri ortalama saatlik kazancın bahsedilen dönemde Eylül'de olduğu gibi yüzde 0,3 artması yönündeydi.

TCMB: Yüksek enflasyona kira, ulaştırma ve eğitim harcamaları sebep oldu TCMB: Yüksek enflasyona kira, ulaştırma ve eğitim harcamaları sebep oldu

Altının onsu 2.000 doları geçti

Analistler, enflasyon ve istihdam piyasasındaki yumuşamaya yönelik yeni işaretler gösteren verilerin, yatırımcıların Fed'in para politikası sıkılaştırmasında sona gelmiş olabileceğine yönelik beklentileri güçlendirdiğini açıkladı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda sonraki üç toplantıda faiz artışına dair olasılıkla oldukça gerilerken Fed'in haziran ayında faiz indirimlerine başlayabileceği beklenmeye başladı.

ABD'de tarım dışı istihdam verilerinin ardından piyasaların tepkisi dikkat çekti.

Altının ons fiyatı bahsedilen veriden sonra yüzde 0,7 yükselişle 2.003 dolara çıkarken dolar endeksi yüzde 0,4 gerilemeyle 105,4 seviyesine düştü.

Euro/dolar paritesi yüzde 0,6 yükselişle 1,0710'ye çıkarken ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 10 baz puan azalarak yüzde 4,53 seviyesine geriledi.

ABD'de endeks vadeli kontratlar, verilerden sonra New York borsasında endekslerin yüzde 0,5 yükselişle açılacağını gösteriyor.

FWD Bonds Başekonomisti Chris Rupkey, konuya yönelik yaptığı açıklamada, "İş gücü talebinin yavaşlaması, enflasyonla mücadele için iyi bir haber ve bu, Fed'in enflasyonu kontrol altına almasına yardımcı olacak" ifadesini kullandı.

Rupkey, Fed yetkililerinin muhtemelen iş gücü piyasası şartlarının daha iyi dengeye geldiği ve bugünkü haberlerin bu yıl başka bir faiz artırımı şansını neredeyse tamamen ortadan kaldırdığı görüşünü benimseyeceği beklentisinde bulundu.

Editör: Deniz Dalgıç