Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, tarihinde ilk kez bir üye ülkeye karşı boykot kararı aldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, komisyon üyelerinin artık, 1 Temmuz’da birliğin dönem başkanlığını devralan Macaristan'daki toplantılara katılmayacaklarını açıkladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, bu karar, AB Dönem Başkanı Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın kendi kendine ilan ettiği 'barış misyonu' kapsamında Moskova ve Pekin’e yaptığı ziyaretlere duyulan tepki nedeniyle alındı.

Brüksel yönetimiyle, Rusya ile ilişkiler ve Ukrayna’ya destek başta olmak üzere birçok konuda görüş ayrlığı içinde olan Macaristan, AB Dönem Başkanlığı’nın ikinci haftasında birlik yönetimiyle karşı karşıya geldi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 1 Ocak 2025 tarihine kadar dönem başkanlığını yürüyecek olan Macaristan’daki toplantılara arttık bakan göndermeyeceklerini duyurdu.

Von der Leyen’in açıklamasına göre, boykot kararı çerçevesinde AB Komisyonu'nun Budapeşte’ye olağan çalışma ziyareti de iptal edildi. Tüm komisyon üyeleri, geleneksel olarak, dönem başkanlığını devralan her ülkeye resmi bir ziyaret gerçekleştiriyordu.

Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail hapishanelerinde uygulanan işkence sistematik bir politika Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail hapishanelerinde uygulanan işkence sistematik bir politika

Avrupa Parlamentosu da yeni AB Dönem Başkanı Orban’ın genel kurula yönelik olağan konuşmasını iptal etti.

Kaynak: BBC Türkçe