Suriye'de Beşar Esad yönetimini deviren Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam (HTŞ), Birleşmiş Milletler'in (BM) dolayısıyla ABD ve AB'nin "terör örgütleri" listesinde bulunmasına rağmen, başkent Şam'da uluslararası ziyaretçileri ağırlamaya başladı. AB, üst düzey bir diplomatik heyetini yeni hükümet temsilcileriyle görüşmek üzere Şam'a gönderdi.
AB'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi görevini devralan Kaja Kallas, bugün ilk kez yönettiği dışişleri bakanları toplantısının gündeminin Suriye'de yeni yönetimle kurulacak ilişkinin düzeyi ve şekli olduğunu söyledi. AB'nin Şam'a bugün üst düzey diplomatik heyet göndereceğini belirten Kallas, "Avrupa'nın Suriye'deki en üst düzey diplomatını Şam'a giderek yeni hükümet ve oradaki insanlarla temaslarda bulunmak üzere görevlendirdim. Suriye'deki en üst düzey diplomatımız bugün Şam'a gidecek" dedi.
“HTŞ'nin icraatlarına göre Suriye politikamızı belirleyeceğiz”
Suriye'deki yeni yönetimin eylemlerinin AB'nin gelecek haftalarda atacağı adımlarda belirleyici olacağını vurgulayan AB dış politika şefi, 14 Aralık'ta Ürdün'de Türkiye, ABD ve Birleşmiş Milletlerin de aralarında bulunduğu aktörlerle bir araya geldiğini anımsattı.
“Ukrayna'da barış olmadan barış gücü yok”
"Bence bölgesel ve uluslararası aktörlerin tabloyu aynı şekilde görmeleri ve bu ülkenin istikrarlı ve barışçıl bir hükümeti olmasını istemeleri çok önemli" diye konuşan Kallas, diğer yandan Rusya-Ukrayna çatışmalarının bitmesi ufukta gözükmediğinden AB'nin halihazırda Ukrayna'ya barış gücü göndermeyi düşünmediğini söyledi. Ancak ABD'de 47. Başkan seçilen 45. Başkan Donald Trump'ın 20 Ocak'ta göreve başladığında ateşkes sağlayıp AB'ye Ukrayna'ya barış gücü konuşlandırması için baskı yapması bekleniyor.