Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanıyor.
Sigarayı bırakmanın önemli noktalarından bahseden Yeşilay Ankara Şubesi Başkanı Avukat Sevilay Aslan, “Tütün kullananların sayısının az da olsa bir artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Ama bırakma yönündeki çabaların da çok fazla olduğunu gözlemliyoruz” dedi.
“Sigara kullanma yaşı düştü”
Sigarayı bırakanların bir süre sonra tekrar içip içmediğine dair verilere ulaşmanın çok mümkün olmadığını belirten Aslan, “Çoğunluğunun sigaraya geri dönmediğini biliyoruz. Fakat sigara kullanma yaşı düştü. Artık ortaokul son sınıf ve lise öğrencileri sigaraya eğilim gösteriyor. Tütün, başka zararlı alışkanlıklar için de pencere görevi görüyor. İlk etapta sigaraya başlayan gencin daha sonra çok farklı noktalara ulaşması söz konusu” ifadelerini kullandı.
Aslan, “Gençlerde sigara ile hiç karşılaşmamış olanlar için ayrı bir çalışma, kullananlar için farklı çalışmalar yürütüyoruz” diye ekledi.
“Sigaranın iştahı kapattığı doğru değil”
Sigaranın iştahı kapattığı yönündeki söylemleri yalanlayan Aslan, “Bu şekilde bilimsel bir veri yok. Bu doğru da değil” dedi.
Alan çalışmalarından gördüklerini aktaran Aslan, sigaraya başvuranların çoğunun içine düştüğü bir boşluk sebebiyle bağımlı olduklarını söyledi. Aslan, “Bu boşluğu ya da sigara kullanma güdüsünü getiren hissi geçmişe inip yok ettikten sonra sigaraya gerek kalmıyor” şeklinde konuştu.
Sigarayı bırakmada sanat ve sporun önemi
Sigarayı bırakma sürecinde sanat ve sporun iyileştirici etkisine dikkat çeken Aslan, “Milli Eğitim’e bu konuda çok büyük sorumluluk düşüyor. Bu tür çalışmaların ilkokuldan başlaması gerekiyor. Sigara ile mücadelenin en önemli ayağı bilinçlenme. Sağlıklı toplum oluşturulmalı. Sanat ve sporla uğraşan insanların hiçbir kötü alışkanlıkla karşı karşıya kalacaklarını düşünmüyorum. O kültürün küçüklükten itibaren bireylere verilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“18 yaşından küçük bireylere sigara satımı konusunda denetimler sıklaştırılmalı”
18 yaşından küçük bireylere sigara satımı konusunda daha caydırıcı cezalar uygulanması gerektiğini aktaran Aslan, “Denetimler sıklaştırılmalı. Özellikle okul çevrelerinde sigara satan market ve büfelerin denetlenmesi gerekiyor. Yaptırımı tam olan idari para cezaları uygulanmalı” dedi.
Aslan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bağımlılık hayatı daha iyi gösterirken, onun içini boşaltan her şeydir.”