Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin, 28 Kasım 2015'te Dört Ayaklı Minare önünde katledilmesine ilişkin davada üç polis sanığın beraat etmesi, Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Trabzon, Van gibi birçok şehirden 75 baronun tepkisine yol açtı. Barolar, "Adaletten vazgeçmeyeceğiz" başlıklı ortak bir açıklama yaptı:

"Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi, Diyarbakır'ın tarihi simgelerinden Dört Ayaklı Minare’de, çatışmalardan kaynaklanan tahribatı kamuoyuna duyurmak ve kültürel mirası korumak için yaptığı basın açıklaması sırasında katledilmiştir. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada, üç polis memuru şüpheli olarak dahil edilmiş ve dört yıl sonra hazırlanan iddianame Mart 2020’de mahkemeye sunulmuştur. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, dört yıl süren 11 duruşmada önemli talepleri reddederek, 12 Haziran 2024’te beraat kararı vermiştir.

Hollanda - Türkiye milli maçı saat kaçta? İşte ayrıntılar Hollanda - Türkiye milli maçı saat kaçta? İşte ayrıntılar

“Hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz”

Hukukun üstünlüğü, fail kim olursa olsun hesap verilebilirliği sağlamakla mümkündür. Cezasızlık politikası, yalnızca mağdurları değil, tüm toplumu olumsuz etkiler. Tahir Elçi’nin failleri adil şekilde yargılanmadıkça, faili belli cinayetler meçhul kalmaya devam edecektir. Elçi Ailesi, Diyarbakır Barosu, TBB ve diğer baroların adalet mücadelesine rağmen, cezasızlık yargı makamlarının cinayeti aydınlatma iradesinin olmadığını göstermiştir. Meslek hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir Elçi’nin faillerinin cezasız kalmaması için hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz."

Kaynak: Haber Merkezi