Birçok meslekte olduğu gibi hukuk mesleğinde de artan fakülteler eğitim kalitesini düşürüyor. Mezun olan öğrenci sayısının arması beraberinde işsizliği de getiriyor. 5 Nisan Avukatlar Günü kapsamında görüştüğümüz avukat Mustafa Zongür, artan fakültelere bağlı olarak düşen eğitimin kalitesine dikkat çekti.

Ülke genelinde hızla yayılan hukuk fakültelerinin, sınavsız ve kontenjansız öğrenci alımlarıyla niteliksiz avukatların yetişmesine neden olduğunu söyleyen Zongür, bu konuda atılması gerekilen adımları şu şekilde sıraladı:  “Hukuk eğitimi standartların yükseltilmesi, fakülteler arası denetimlerin artırılması ve kapsamlı eğitim alamayan öğrenci sayısının azaltılması gerekir.’’

‘’Avukatların yaşadığı sorunlar adliyenin yaşadığı sorunlardan ayrı tutulamaz’’

Bu sorunların geçmişten geldiğini vurgulayan Zongür, ‘’Sorunlar birike birike katlanıyor, yumak oluyor. Avukatların yaşadığı sorunlar adliyenin yaşadığı sorunlardan ayrı tutulamaz. Adalet Bakanlığı, hâkimler, savcılar hepimiz bütünün parçasıyız. Dolayısıyla onların sorunları aynı zamanda bizim sorunlarımızdır. Son yıllarda her tarafta hukuk fakültesinin olması normal karşılanamaz” dedi.

''Hukuk fakülteleri lise seviyesinde''

Hukuk fakültelerinin lise seviyesinde olduğunu belirten Zongür, bu fakültelerden mezun olan öğrencilerin mesleğe zarar verdiğini savundu. Zongür, “Ayrıca bu mezun sayısının artması ile işsiz avukatların sayısı da arttı. Hukuk fakülteleri lise düzeyinde olursa o mesleği yapabilecek kişi de kalmaz. Yalnızca bu avukatlıkla, hukuk fakültesi kusurlarıyla ilgili değil. Tıp Fakülteleri de maalesef ki yetersiz. Adam kadavrası olmayan, yalnız binadan ibaret bir tıp fakültesinden mezun olursa, daha iğne yapmayı bile bilmiyorsa sonucu korkunç olur ki oluyor da. Adliyelerde de bu durumlar geçerlidir. Güvenliksiz, polissiz koridorlar bulamazsınız. Çünkü insanların hukuka güveni kalmadı’’ şeklinde konuştu.

Bakan Göktaş: E- ticaret yapan kadın kooperatiflerine tek bir platform üzerinden erişim imkânı getiriyoruz Bakan Göktaş: E- ticaret yapan kadın kooperatiflerine tek bir platform üzerinden erişim imkânı getiriyoruz

Mesleğinde 50. yılını doldurduğunu hatırlatan Zongür,’’ Ha diyeceksiniz ki ‘50 yıllık avukat çok’ fakat bir fiil serbest meslek makbuzu kesip, serbest avukatlık yapan belki de birinci avukatımdır.  Eskiden kızımı avukata, doktora vereyim deniliyordu. Avukatlığın bir ağırlığı vardı ama bu eskide kaldı…’’ ifadelerini kullandı.

“Kalitesiz eğitim alarak mezun olan avukat sayısı arttı”

‘Hukuk fakültelerindeki artış, mesleğin itibarını ve niteliğini ciddi şekilde tehlikeye atıyor’ diyen Zongür konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Her sene binlerce öğrenci mezun oluyor, ancak bunların ne kadarının gerçek anlamda hukuk bilgisine ve mesleki etiğe sahip olduğu tartışılır. Kaliteli eğitim almayan, deneyimsiz ve etik kurallara riayet etmeyen avukatların artmasıyla birlikte, adalet sistemi içinde yaşanan sorunlar da kaçınılmaz hale geldi. Hukuk alanındaki sorunlar sadece Avukatlar Günü'nde değil, her zaman dikkatle takip edilmesi gereken konular arasında yer almalıdır. Kaliteli bir hukuk eğitimi ve etik değerlere bağlı bir mesleki pratik, adaletin sağlanması ve toplumsal düzenin korunması için vazgeçilmez öneme sahip olacaktır.’’

Muhabir: Ateş Çatıkkaş