Röportaj: Dursun ERKILIÇ

Yenilikçi vizyonu ve örnek projeleriyle dikkat çeken Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), 20 yılı aşkın süredir yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay ile bölgenin başarı hikâyesini, ihracat hedeflerini ve çevreci yatırımlarını konuştuk.

- Anadolu OSB’nin bugünlere geliş sürecinden bahseder misiniz?

- Anadolu OSB’nin kuruluşundan bugüne 22 yıllık bir serüveni var. 22 yıl önce bu bölge, Ankara’da sanayiyi güçlendirmek için atılan küçük bir adımken, bugün 5 kıtada yüzlerce ülkeye ihracat yapabilen güçlü bir üretim üssü haline geldi. Katılımcılarımızın özkaynaklarıyla ilerlediğimiz bu yolda, bilim ve aklın rehberliğinde adımlar atarak büyüdük. Şu an itibariyle bölgemizde yapı ruhsatı alan 212 katılımcımızdan 153’ü yapı kullanma izni almış, bunlardan 117’si ise üretime geçmiştir. Bu çabalar sonucu bölgemizin çalışan sayısı son bir yılda %20 artarak 6500 kişiye ulaştı.

- İhracat ve istihdamda gelinen nokta gurur verici. Peki, yeni projeleriniz neler?

- İstihdam ve ihracat rakamlarımız her geçen yıl daha ileriye taşınıyor. 2022 itibariyle bölgemizde 110 firmamız üretime geçti ve çalışan sayımız 6.500’e ulaştı. Ayrıca, firmalarımızla birlikte 5 kıtada 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Yeni projelerimizle hedefimiz daha da büyük; bölge tamamlandığında 300 fabrikada yaklaşık 20.000 kişiye iş imkânı sağlamayı öngörüyoruz. Buna ek olarak 560 bin metrekare büyüklüğündeki rekreasyon alanımızın kentsel planlaması tamamlandı. Bu projede spor alanları, ticaret alanları, eğitim merkezi ve açık sanayi müzesi gibi alanlar inşa ederek bölgeye yeni bir kimlik kazandırıyoruz.

Şanlıurfa’da göçük faciasında 3 tutuklama Şanlıurfa’da göçük faciasında 3 tutuklama

- Sanayi bölgesi olarak dijital ve yeşil dönüşüm projeleriniz var mı?

- Dijital dönüşüm bizim için büyük bir öncelik. Bölgedeki altyapı sistemlerimizde doğalgaz, enerji ve iletişim hatları yer altından geçiyor. Fiber optik kablo altyapımızla her sanayi parseline hızlı internet sağlıyor, uzaktan ölçümleme sistemleri kuruyoruz. Çevreye duyarlı, doğayla uyumlu projeler de sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızı gösteriyor. Yeşil dönüşüme öncelik vererek çevre dostu projeler geliştirmeye devam edeceğiz.

- Anadolu OSB’nin Türkiye’ye örnek bir kalkınma modeli olarak anılmasının sırrı nedir?

- Bizler, Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarından aldığımız emanetin değerini bilerek, bu emaneti yarınlara taşımak için çalışıyoruz. AOSB, yönetimi, çalışanları ve katılımcılarıyla örnek bir kalkınma modeli oluşturdu. Modern sanayi tesislerimiz ve sunduğumuz altyapı hizmetleriyle, yerli ve yabancı birçok heyet için ilham kaynağı olduk. Bu sayede bölge, yalnızca üretimle değil, Ankara’yı sanayi merkezi haline getirmesiyle de gurur verici bir başarı hikayesine dönüştü.

- Son olarak sanayi ve eğitim alanında yaptığınız iş birliği çalışmalarını paylaşır mısınız?

- Sanayiye uygun iş gücü yetiştirmek adına üniversitelerle iş birliğimiz artarak devam ediyor. Üniversitelerin piyasa ihtiyaçlarına uygun müfredatlar geliştirmesi, sanayi için yetişen iş gücünün verimliliğini artıracaktır. İş dünyasında kullanamayacakları bilgileri öğrenen gençlerin diplomalı işsiz olarak kalmaması, bu iş birliğiyle mümkün olacak. Bu yönde çalışmalarımıza devam ediyor, geleceğin üretim merkezini ve eğitim yuvasını inşa ediyoruz.

Muhabir: Dursun Erkılıç