Birleşmiş Milletler (BM) tarafından çevre farkındalığını artırmak için her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü’nün bu yıl ki konusu “Plastik kirliliğine son ver” teması olarak seçildi. Plastik atıkların doğa ve insan sağlığı için zararlı olduğu ve bu zararların ortadan kaldırılması için günlük hayatlarında değişiklikler yapmaları gerekmektedir.

5 Haziran’ın önemi nedir?

Vatandaşların sağlıklı bir hayat yaşamaları için temiz bir çevre ve doğal kaynakların dengeli ve düzenli kullanımı ile mümkündür. BM düzenlemelerine uyum, soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesini, kullanım ve içme suyunda temizlik ve hijyen güvencesini, atıkların yeniden değerlendirilerek ekonomiye katkıda bulunmasını, kamuya açık ortamlarda gürültü kirliliğinin önüne geçilmesini sağlamakta, gelecek nesillerin daha sağlıklı bir ortamda yetişmesini amaçlamışlardır.

2023 Dünya Çevre Günü’nün plastik tüketimine yönelik ana temasında, doğal kaynakların özenli ve dikkatli bir şekilde kullanımının önemi vurgulanmaktadır. Dünyamızın doğal kaynakları için geri dönüşü olmayan kritik eşiğe yaklaşmakta olduğu da düşünülerek, sağlıklı bir gelecek için çevre ve gelecek kuşakların hakların korunması esastır.

“Tek kullanımlık plastikler kaldırılmalı”

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, plastiklerin toprağa karışması sonucunda açığa çıkan kimyasallar, solunum yoluyla canlıların yaşamını tehdit ettiğini söyledi. “Toprağa, bitkilere, yüzey sularına ve yer altı sularına kadar sızarak besin zinciri yoluyla da insan ve hayvan sağlığına zarar veriyor.”

Deniz Ataç, çevre ve tüm canlıların sağlığında büyük sorunlara yol açan plastik kirliliğinin nedenlerini şu şekilde sıraladı:

“Plastiklerin geri dönüştürüldüğüne dair yaygın bir inanç var ancak; mevcut verilere bakıldığında dönüşümün yeterli olmadığı görünüyor. Dünyada 1950- 2015 yılları arası insanlık, yaklaşık 8.3 milyar ton plastik üretmiş; bunların 6.3 milyar tonu, yani %76’sı plastik atığa dönüşmüş. Bu plastik atıkların ise sadece %9’u geri dönüştürülebilmiş. Türkiye’nin Avrupa’dan en çok atık ithal eden ülke olduğu da düşünüldüğünde, geri dönüştürülemeyen plastiklerin yarattığı kirlilik sorgulanır hale gelmektedir.”

Editör: Kadir Gürhan