Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) kurulduğu 2014 yılından bu yana 252 bin 883 zararlı internet adresine toplam 108 milyon erişimin engellendiğini açıkladı. Uraloğlu, toplam 16,7 milyon IP adresinin her biri için düzenli olarak yapılan taramalarla "zafiyete ait risklerin proaktif şekilde tespit edilebildiğini" belirtti. Erişime engellenen sayfaları ise; "zararlı" olarak tanımladı.

Faaliyetler sürüyor

Uraloğlu 44 bin 835 alan adının da yapay zekayla vatandaşları dolandırmaya çalışırken engellendiği bilgisini verdi. USOM'un Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde çalıştığını söyleyen Uraloğlu "USOM siber tehditleri önlemek için alarm, uyarı ve duyuru, kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle olayın kontrolünü ele almak ve siber olaylara müdahalede ulusal koordinasyonu sağlamak için faaliyetler sürdürüyor" dedi.

2006’dan bu yana 712 bin 558 site engellendi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Şubat 2011'de onayladığı "İnternetin Güvenli Kullanımına Dair Usul ve Esaslar" internet kullanıcılarına filtreleme yoluyla sansür getiriyor. LGBTİ+ siteler bu nedenle engellenebiliyor. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb raporuna göre 2022'de 137 bin alan adı erişime engellendi. 2006’dan bu yana Türkiye’den erişime engellenen toplam web sitesi sayısı ise 712 bin 558.

Editör: Sümeyye Aksu