Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu. Teklifin detaylarını kamuoyu ile paylaşan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifle birlikte en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltileceğini açıkladı.

Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emekli Sen) Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen konuyla alakalı Elips Haber’e açıklamalarda bulundu. 

“Açıklanan artış göz boyamadan başka bir şey değil”

Tüm emekli Sen Başkanı Ergen, açıklanan artışın ‘göz boyamadan’ başka bir şey olmadığına dikkat çekti.  Açıklanan rakamın sadece pansuman tedbir 10 bin TL ile 12 bin 500 TL arasında bir fark olmadığını dile getiren Tüm emekli Sen Başkanı Ergen, “Fakat biz bütün emeklilerle ilgili talepte bulunduk. Emeklilerin 5’te biri ya da 4’te biri ilgili değil. Zaten şöyle bir sıkıntı var.  Biz şöyle bir şey söylemiştik; bütün emeklilere 15 bin lira seyyanen zam ödensin acil olarak. 3 milyon 783 bin emeklinin içinde dul ve yetim de var” dedi.

KKM'de düşüş yavaşladı KKM'de düşüş yavaşladı

“Pansuman tedbir, sus payı verdiler”

“Bizim beklentimiz kesinlikle bu değil” ifadelerini kullanan Ergen, “Böyle bir şey olamaz. En düşük emekli maaşını yeni işe girmiş bir memur maaşını eşitleyerek onun üzerine kademeli ödeme yapılmalıdır. Onu yapmadılar. En azından her emekliye 15 bin TL’lik seyyanen zam vererek başlasın istedik. Onu da yapmadılar.  Pansuman tedbir, sus payı verdiler. Böyle bir çözüm olmaz.

“Emekli aylıkları sefalet düzeyine geriledi”

Türkiye’de yaşayan ve ekonomik krizden en çok etkilenen 16 milyon 500 bin emeklinin maaşlarının yeniden incelenerek asgari yaşam şartlarında düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Ergen sözlerini şöyle sürdürdü;

AK Parti’nin 2008 yılında çıkardığı 5510 sayılı yasa yüzünden emekli aylıkları sefalet düzeyine geriledi. Bu yasa olduğu sürece emeklilerin rahat etmesi ve emekli olan çalışanlarının da maaşlarının güncellenmesi mümkün değil. Bu yasa kaldırılarak yeniden iyi şartlarda bir yasa yapılması gerekiyor. Bizim şu anki talebimiz en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesidir. Bu olmadığı sürece emekli sefalet çekmeye devam edecek.”

Muhabir: Sümeyye Aksu