Özel Haber: Deniz Dalgıç

Muhtarlık mesleğinin yerel demokrasinin en eski örneğini oluşturduğu kabul edilir. 2015 tarihli genelge ile 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak ilan edilmiştir. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ramazan Özünal, sıradaki seçimlere işaret ederek, “Evvela halkımıza bir mesaj vermek istiyorum. Kendilerini temsil edebilecek kişileri seçmelerini rica ediyorum. Doğrudan doğruya hizmet aşkı içinde olan insanları seçmelerini tavsiye ediyorum” dedi. Mahalle ve köy muhtarı gibi ayrımlar yapılmaması gerektiğini savunan Özünal, “Köy muhtarı ve mahalle muhtarı diye bir ayrımın olmaması lazım. Muhtar muhtardır. Muhtarların yetkilerinin ve ilgili kanunların günümüz şartlarına uygun olarak yeniden düzenlemesi gerekir” diye konuştu.

“Halk, kendini temsil edebilecek kişileri seçmeli”

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ramazan Özünal, Muhtarlar Günü dolayısıyla muhtarların yaşadığı sıkıntıları ve taleplerini ELİPS HABER’e anlattı. 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla duyduğu mutluluğu paylaşan Özünal, “Bugün Muhtarlar Günü dolayısıyla mutluyuz. Uzun yıllar bunun mücadelesini verdik. Hükümet yani Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından sonra 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü seçilmiş olan bu camiaya kazandırmış olduk. Biz uzun yıllardır verdiğimiz mücade neticesinde gerek Bağkur’u gerek ödeneklerle ilgili sıkıntıları çözdük” dedi. Sıradaki seçimlere işaret eden Özünal, “Evvela halkımıza bir mesaj vermek istiyorum. Kendilerini temsil edebilecek kişileri seçmelerini rica ediyorum. Doğrudan doğruya hizmet aşkı içinde olan insanları seçmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.

“Muhtarlar arasında ayrım yapılmamalı”

Mahalle ve köy muhtarı gibi ayrımların olmaması gerektiğini vurgulayan Özünal, “Mahalle muhtarlarımızın yetkileri eski kadar değil. Ancak ülke genelinde günü 21. yüzyılda günün şartlarına uygun 2 türlü muhtarlık olmaz. Yani köy muhtarı ve mahalle muhtarı diye bir şeyin söz konusu olmaması lazım. Muhtar muhtardır. Ayrım olmaması lazım” ifadelerini kullandı.

Kalabalık mahallelere kota koyulmalı: Hem muhtar hem de belediyede meclis üyesi olunmalı

Diğer sıkıntılarını anlatan Özünal, şöyle devam etti:

“Bir diğer sıkıntımız, köy muhtarının hem bütçesi vardır, hem tüzel kişi kabul edilir. Ancak mahalle muhtarının ne bütçesi ne de tüzel kişiliği vardır. Muhtarlar tebligat durumundan şikâyetçi oluyorlar ama ellerinde tutacak tutanakları yoktur. Onun için muhtarların yetkilerinin ve ilgili kanunların günümüz şartlarına uygun olarak yeniden düzenlemesi gerekir. Gelişmiş ülkelerde muhtarlıkların yerine bakan mahalle temsilciliği diye bir kavram vardır. Bu mahalle temsilciliklerin bütçesi vardır, yüzeysel hizmetleri yaparlar, yetkileri daha çoktur. Neden benim ülkemde bu olmasın? Başka ülkelere imrenen insanlar olmamamız lazım. Bize siyasi iradenin tamamının destek vermesi lazım. Biz kimsenin adamı değiliz. Biz milletimizin adamıyız. Hizmet için geldik, hizmet için varız. O bakımdan bizi başkalarının yanına yamamasınlar. Biz özgürce seçilmiş insanlarız.

Diğer bir konu, ülkemizde bazı ilçelerimizde nüfusu 100 bini aşan çok büyük mahalle muhtarlıkları var. Biz 21. yüzyılda hem kabuğu kıralım hem de bir yeniliğe doğru gidelim. Siyasi irade 100 binlik mahalleye bir kota koyarak, ‘Hem muhtar olsun hem belediyede meclis üyesi olsun’ demeli. Biz bunu istiyoruz. Bunun da sonuna kadar mücadelesini vereceğiz.”

Editör: Deniz Dalgıç