Mesleki Eğitim Merkezi, (MESEM) uygulaması 2021 yılında yapılan kanun değişikliği ile birlikte yaygınlaşmaya başladı. MESEM programında çalışan öğrencilerin en fazla kaza ve ölümlerin gerçekleştiği iş yerleri inşaat, metal, ağaç işleri, motor ve makine sektörleri oldu. Son bir yılda MESEM programında çalıştırılan öğrencilerin 336'sı iş kazalarında yaralandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi. CHP'li Bülbül Bakan Tekin'e MESEM'deki iş kazaları sonucunda yaşanan ölümleri sordu. Bülbül soru önergesinde, stajyer olarak çalıştırılan çocukların ağır iş yükü altında olduğunu, iş yerlerinde gerekli tedbirlerin alınmadığını bu sebeple ölümlü iş kazalarının yaşandığını ifade etti.

Ağustos ayında 179 işçi hayatını kaybetti; işçi ölümleri neden artıyor? Ağustos ayında 179 işçi hayatını kaybetti; işçi ölümleri neden artıyor?

CHP'li Bülbül'ün sorusuna Milli Eğitim Balanı Yusuf Tekin yanıt verdi. Bakan Tekin'in imzasının bulunduğu yanıtta, Temmuz 2024 yılı itibarıyla Mesleki Eğitim Programı kapsamında 39 alanda 385 bin 869 öğrencinin kayıtlı olduğu belirtildi.

MESEM'de ölümle sonuçlanan 5 iş kazası meydana geldi!

Yanıtta; "2023 yılı başından 2024 yılı Haziran ayına kadar ölümle sonuçlanan toplam 5 iş kazası meydana gelmiştir. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 'Denetleme ve ceza' başlıklı 41’inci maddesinde; Kanun hükümlerine göre Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının dışında kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında yapılan aday çırak, çırak ve kalfaların eğitimi ile işletmelerde yapılan mesleki eğitim, öğrencilerin bu eğitiminden sorumlu işletmelerin bağlı olduğu oda veya birliklerin temsilcilerinin katılımı ile Bakanlıkça; iş ortamı, sosyal güvenlik, iş güvenliği ve sağlık şartları bakımından ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca denetlenir. Denetimle ilgili raporlar valiliğe verilir. Raporlarda belirtilen hususlar valilikçe değerlendirilir ve gereği yapılır. ” hükmü yer almaktadır. Öğrencilerin işletmede aldıkları beceri eğitimleri, görevlendirilen koordinatör öğretmenler tarafından düzenli olarak kontrol edilmektedir. Mezkur Kanun ve Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre öğrencilere mesleki eğitim yaptırmak için işyerinde usta öğretici bulunması zorunlu olup il, ilçe ve okullarda kurulan işletme belirleme komisyonları, beceri eğitimi yapılacak işletmelerin uygunluğunu değerlendirmektedir" ifadeleri kullanıldı.

13 bin işletme MESEM'e uygun değil

Yanıtta, Milli Eğitim Bakanlığınca 81 ilin Valiliğine genelge gönderildiği hatırlatılarak, "Okullarda ve işletmelerdeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin arttırılması, iş yerlerinin beceri eğitimi için öğrenci göndermeye uygun olup olmadığını ilgili komisyonlar tarafından yeniden kontrol edilmesi ve uygun şartları sağlamayan iş yerlerine beceri eğitimi için öğrenci gönderilmemesi talimatı verilmiştir. Bu kapsamda Genelge tarihinden bugüne kadar 12.927 işletmenin uygun olmadığı tespit edilmiştir" denildi.

Muhabir: Selim Ercan