Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, geçtiğimiz yıl motokurye faaliyetlerine yönelik yeni düzenleme çalışmalarına başlamıştı.  Düzenleme kapsamında Bakanlık, yeni yönetmelik taslağını kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne sunmuştu.

’30 dakika’ taahhüdü kalkacak, kullanılan araca yaş sınırı gelecek

Buna göre, kuryeler teslim aldıkları gönderisi ile ilgili ‘30 dakika’ gibi taşıma taahhüdünde bulunamayacak. Motokuryeler, alıcısına makul bir sürede ulaştırmakla yükümlü olacak.  Öte yandan kullanılacak motosikletler 10 yaşından, otomobiller ise 20 yaşından büyük olamayacak. Yetki belgesi sahipleri de çalıştırdıkları kuryelere koruyucu ekipman sağlamakla yükümlü olacak. Motokuryeler ‘U-Net’ numaralı reflektif yelek giyecek.

CHP’li Sarıgül’den Bakan Uraloğlu’na motokurye sorusu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi ve CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde çalışmasına geçen yıl başlanan ve 100 bin kayıtlı motokuryeyi yakından ilgilendiren ‘Yönetmelik Değişikliği Taslağı’nı Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu.

Her yıl yaklaşık 200 motokuryenin hayatını kaybettiğini ve birçoğunun da sakat kaldığını belirten CHP’li Sarıgül, “Yapılan bu çalışmalar sonrasında geçen 6 aylık süreçte bu konuda hangi adımlar atılmıştır? Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni bir düzenleme ile Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırdığı belirtilirken Bakanlığınızca motokuryelerin sorunlarına ilişkin ilgili Bakanlıklarla herhangi bir girişimde bulundunuz mu?” sorulanı Bakan Uraloğlu’na yöneltti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun imzası bulunan yanıtta, motokurye faaliyetlerine yönelik çalışmalara 2023 yılında başlandığı aktarıldı.

Candan kardeşlerin duruşması 20 Eylül'e ertelendi Candan kardeşlerin duruşması 20 Eylül'e ertelendi

Taslak düzenleme kamu kurum ve kuruluşların görüşüne sunuldu

Yanıtta, söz konusu faaliyetler arasında yurtdışı uygulamaların incelendiği, Türkiye’deki mevcut durumun incelendiği, ilgili kurum, kuruluş, Oda ve firmalar ile sahada faaliyet gösteren esnaflarla (moto-kuryeler) yapılan görüşmeler ve toplantılar neticesinde hazırlanan Yönetmelik Değişikliği Taslağı’nın kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne sunulduğu belirtildi.

Motokurye düzenlenmesinde son aşamaya gelindi

Motokuryeleri ilgilendiren taslak düzenlemede son viraja gelindiği vurgulanan yanıtta, “Bahse konu Yönetmelik Değişikliği Taslağı hakkında Bakanlığımızca bildirilen görüş, öneri ve değerlendirmeler titizlikle incelenmeye devam edilmekte olup, yapılacak olan düzenlemeye ilişkin çalışmalarda son aşamaya gelinmiştir” bilgisi verildi.

“Bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili çalışma söz konusu değil”

Yanıtta,  “Diğer taraftan motokuryelerin karıştığı trafik kazalarına ait tespit tutanaklarının düzenlenmesi ve istastiki verilerin   toplanması İçişleri Bakanlığı’nın uhdesinde bulunmakta olup, Motokuryelerin bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili Bakanlığımızca herhangi bir çalışma söz konusu değildir” ifadeleri kullanıldı.

Muhabir: Selim Ercan