Türk kültüründe hamamlar ve kaplıcalar yalnızca sağlık ve temizlik açısından değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel faaliyetler açısından da önemli buluşma noktaları olarak bilinmektedir. Geçmişten günümüze cazibesini kaybetmeden gelen bu kültür, mimari estetik göz önünde bulundurularak yapılmış tarihi hamamlarda yaşatılmaya devam ediyor. Ancak son zamanlarda Türk hamam kültürünün yerini masajlar, yüz yogaları, çeşitli yağ ve taşların kullanıldığı spalar, mistik saç terapileri, farklı içerikteki peeling ve maskeler ile Uzak Doğu esintileri almaya başladı. Ankara Otelciler ve Hamamcılar Odası Başkanı Mustafa Höke, son dönemde giderek popüler hale gelen Uzak Doğu masajlarının, mistik saç terapilerinin Türk insanını kendi kültüründen uzaklaştırdığını belirterek, “Bunlar insanımızı Türk hamam kültüründen uzaklaştırıyor. Onlar amaçlarının dışında faaliyet gösteriyor ve bizim Türk halkının bildiği ve anladığı hamam kültüründen son derece uzak” dedi. Gençlerin hamama gitme alışkanlığı olmadığını ifade eden Höke, Gençlerden ziyade daha çok 40 yaş ve üstü kesim hamama gidiyor. Gençlerde, Z kuşağında hamama gitme alışkanlığı ve hamam kültürü çok yok” diye konuştu.

Ara Güler'in sergisi Macaristan'da sanatseverlerle buluştu Ara Güler'in sergisi Macaristan'da sanatseverlerle buluştu

Farklı ülkelerden uyarlanan güzellik trendleri Türk hamam kültüründen uzaklaştırıyor mu?

Ankara Otelciler ve Hamamcılar Odası Başkanı Mustafa Höke, ELİPS HABER’e Türk hamam kültürünü anlattı. Son zamanlarda özellikle gençler ve kadınlar arasında yaygınlaşan Uzak Doğu masajlarının, mistik saç terapilerinin yaygınlaştığına dikkat çeken Höke, “Bunlar insanımızı Türk hamam kültüründen uzaklaştırıyor. Onlar amaçlarının dışında faaliyet gösteriyor ve bizim Türk halkının bildiği ve anladığı hamam kültüründen son derece uzak. Bizim o tür faaliyet gösteren yerlerden üyemiz yok zaten” dedi.

“Ankara’nın eski hamamları bu kültürü yaşatmaya devam ediyor”

Ankara’nın tarihi hamamlarına değinen Höke, “Odamıza bağlı olmasa da Ankara’da Şengül Hamamı, Karacabey Hamamı, İtfaiye Meydanı’nda Eynebey Hamamı faaliyet gösteriyor ve Türk hamam kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Onun dışında bize bağlı 30’a yakın hamam bulunuyor. Onlar bizim gördüğümüz, bildiğimiz, çocukluğumuzda sıklıkla gittiğimiz örf adet geleneklerimize göre faaliyet gösteren hamamlar” diye konuştu.

“Z kuşağında hamam kültürü çok yok”

Hamamları daha çok orta yaş ve üzeri kesimin tercih ettiğini söyleyen Höke, “Gençler hamama gitmeyi pek tercih etmiyor. Gençlerden ziyade daha çok 40 yaş ve üstü kesim hamama gidiyor. Gençlerde, Z kuşağında hamama gitme alışkanlığı ve hamam kültürü çok yok” ifadelerini kullandı

Muhabir: Deniz Dalgıç