Akaryakıt zamlarının enflasyonu etkilememesi için 25 Haziran’a ertelendiğini savunan Oluç, “Emekçinin memurun işçinin maaşlarına düşük artış yapılabilsin diye bu zamlar ayarlandı ve 25 Haziran'da açıklandı yani Mehmet Şimşek ve iktidar, kurnazlık yapıyor” diye konuştu.

DEM Parti Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları ile memur, memur emeklisi, işçi ve işçi emeklilerine yapılacak zamları eleştirdi. Oluç, "TÜİK'in enflasyon verilerini hazırladıkların çarşıya pazara çıkmadığını hep konuşuyoruz. Onlar bir fanusun içinde yaşıyorlar belli ki" diye konuştu.

Oluç, enflasyon rakamları açıklandıktan sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamaları de eleştirerek şunları söyledi:

"Hazine ve Maliye Bakanı hemen bir açıklama yaptı, dedi ki, 'Yüzde 1,64'lük aylık haziran verisi, yüzde 22'lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor" dedi. İngilizler 'olmasını istediği gibi düşünmek' diyorlar. İki tane önemli konu var. Birincisi TÜİK'e göre haziran ayı fiyatları genellikle yumuşamanın olduğu aylardır. 2017 ile 2024 arası aylık ortalamalara baktığımızda haziran ayında son 7 yıl ortalaması yüzde 2 civarındadır. Yani bu yılki sonuç da 7 yıl ortalamaya yakın sonuç gösteriyor.

"Mehmet Şimşek ve iktidar, kurnazlık yapıyor"

Bütün kamu zamları temmuz ayına ertelendi haziran ayı için 1.64'lük enflasyon bir eğilim göstermez. Zamana ayarlı zamlar, işçinin memurun maaş artışları düşük yapılabilsin diye her haziran ve aralık ayında yapılan bir kez daha yapıldı ve zaman ayarlı zamlarla yine emekçiler kaybetti.

21 Haziran'da yapılması planlanan 25 Haziran'a ertelenen benzin grubuna yapılan zamlardır. Bunlar niye zaman ayarlı oldu çünkü TÜİK ayın 27'sine kadar olanları enflasyonuna yansıtıyor. Haziran enflasyonuna bu zamlar yansımasın diye temmuz enflasyonuna yansısın diye yani emekçinin memurun işçinin maaşlarına düşük artış yapılabilsin diye bu zamlar ayarlandı ve 25 Haziran'da açıklandı yani Mehmet Şimşek ve iktidar, kurnazlık yapıyor.

"TÜİK’in yaptığı hak gasbıdır"

TÜİK'e de bir kez daha söyleyelim, elbette ki iktidar Hazine ve Maliye Bakanı başta olmak üzere bu vebali taşıyor ama TÜİK de taşıyor. Milyonlarca emeklinin, emekçinin, memurun kiracının vebali TÜİK'in üzerindedir. Açıklanan verilere göre memur ve memur emeklilerine yüzde 19.31, SGK ve BAĞ-KUR emeklilerine de yüzde 24.73 artış yapılacaktır. Bunun hak gasbı olduğu açık biçimde ortadadır.”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bilecik'te konuştu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bilecik'te konuştu

"Seçimi kazanmak uğruna uyguladığınız politikalar, popülist politikalardır"

TÜRK-İŞ Haziran ayı açlık sınırını hatırlatan Oruç, "Asgari ücret artışının enflasyon nedenli olduğunu vurgulamaya çalışıyorlar. Asgari ücrete, 10 bin emekli maaşına mahkum edilen milyonlarca yurttaş açlık sınırının altın gelir elde ediyor. Asgari ve emeklilerin maaşının artırılmasının talep etmenin 'popülist politikalar' olduğunu ifade eden AK Parti sözcüleri gerçekten akıl tutulması yaşıyorlar. Seçimi kazanmak uğruna uyguladığınız politikalar, popülist politikalardır" dedi. 

Kaynak: ANKA