Dünyamız, farklı kültürlerin ve geleneklerin bir mozaik gibi birbirine kenetlendiği bir yerdir. Bu zengin çeşitlilik, her toplumun kendine özgü adetleri, inançları ve elbette görgü kurallarını da beraberinde getirir. Görgü kuralları, sadece basit davranış kurallarından ibaret değildir; aynı zamanda bir toplumun temel değerlerini ve saygı anlayışını da yansıtır. Günümüzde görgü kurallarını tanımlayan etiquette tabiri başta TikTok ve Instagram Reels olmak üzere internetin her yerinde son dönemin en trend konular arasındadır. Herhangi bir toplumsal birimde, yazılı olmasa bile herkesçe bilinen nezaketle birlikte de anılan ve hatta Türkiye’deki eğitim müfredatına Görgü Kuralları ve Nezaket adlı bir ders olarak da giren görgü kuralları, adab-ı muaşeret olarak da anılır. Online İngilizce eğitim platformu Preply da güncel trendleri takip ederek hazırlamış olduğu araştırmasında ülke ülke Avrupa’daki bazı temel nezaket ve görgü kurallarını inceledi. 1600 katılımcıyla yapılan araştırmaya göre bazı temel bulgular;

  • 27 Avrupa  ülkesinden 24’ünde, katılımcılar başka birinin evini ziyaret ederken her zaman ayakkabılarını çıkartıyor. İspanya, İtalya ve Portekiz’de ev sahibinin tutumuna göre davranılıyor.

  • Sonuçlar; 18-34 yaş grubundaki kişilerin ayakkabılarını her zaman çıkaracaklarını söylediğini, 35-54 yaş grubundaki kişilerin ise ayakkabılarını yalnızca ev sahibinin isteği üzerine çıkarmayı tercih ettiğini gösteriyor.

    Göztepe Sivasspor'u 3-2 mağlup etti Göztepe Sivasspor'u 3-2 mağlup etti
  • 27 Avrupa ülkesinden 23’ünde, insanlar karşı taraf başlattıysa yanaktan öpüşerek selamlaşmayı tercih ediyor. Danimarka, Estonya, İsveç ve Slovenya da ise insanlar öpüşerek selamlaşmamaktadır.

  • Araştırmaya katılan ülkelerin yarısı, bir eve davet edildiğinde hediye götürmenin yaygın bir uygulama olduğunu söylüyor. 

  • Ülkelerin üçte biri, hediye vermeyi özel günlere ayırmayı tercih ediyor ve Finlandiya’da bir arkadaşını ziyaret ederken “asla” hediye götürülmediğini söyleyen tek ülke oluyor!

  • 27 ülkeden 23’ündeki katılımcılar, bir buluşmaya planlanan zamanda gitmenin en iyi seçenek olduğunu düşünüyor. Ayrıca erkeklerin kadınlara oranda daha erken buluşma noktasına gittiği görülmüştür.

  • Araştırmaya katılan ülkelerin hepsinde, başka birinin evindeyken tabaktaki yemeğin tamamını bitirmeyi, sofra ve yemek görgü kurallarının önemli unsurlarından biri olarak görülmüştür.  Zira bir yemeği bitirmek, ev sahibine, yemeği yapan kişiye saygının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Görgü Kurallarının Geçmişi oldukça eskilere dayanmaktadır. 

Avrupa’da Antik Yunan ve Roma'da da misafirperverlik, saygı ve dürüstlük gibi temel görgü kuralları ön plandaydı. Orta Çağ'da ise Hristiyanlık dininin etkisiyle görgü kuralları daha da karmaşık hale geldi. Soylu sınıflar için özel görgü kuralları belirlenirken, halk tabakasının uyması gereken daha basit kurallar vardı. Türkiye'de görgü kuralları, yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin etkileşimiyle şekillenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun geniş toprakları ve farklı etnik grupları, görgü kurallarında da çeşitlilik yaratmıştır. Türkiye ve Avrupa'daki görgü kurallarını incelerken, farklı kültürlerin ve geleneklerin birbirlerini ne kadar etkilediğini ve zenginleştirdiğini görebiliriz. Bu farklılıkları anlamak ve saygı duymak, farklı coğrafyalardan gelen insanlar ile daha kolay iletişim kurmamızı ve birlikte yaşamayı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu doğrultuda araştırmayı hazırlayan Preply analistleri; “Görgü kuralları; kültürel etkileşimde önemli rol oynamaktadır. Özellikle farklı kültürleri tanırken daha toleranslı davranmak önemli bir saygı göstergesidir. Latin atasözünde de dediği gibi "when in rome, do as the romans do/ roma'da romalılar gibi davranprensibini unutmamak gerekir.” şeklinde yorumlarını belirtti. 

Yeni kültürleri Preply’de dil öğrenerek keşfedebilirsiniz!

İngilizce öğrenmek, sadece seyahat etmeyi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda ufkunuzu da genişleterek  farklı bakış açıları kazanmanıza yardımcı olmaktadır. Yabancı dil öğrenmek, farklı kültürlere ulaşmak ve onları daha iyi anlamak için bir köprüdür. Bu doğrultuda, Preply dil ve kültürü harmanlayan, ana dilini konuşan öğretmenlerinden yabancı dil kursu almak için en uygun ve pratik ortamdır. İlk yapmanız gereken ise Online yabancı dil öğrenme hedefini belirlemek, binlerce tecrübeli öğretmenden birini seçmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi