Haber: Oğulcan Balcı

2023 yılında Avrupa Birliği ülkeleri tarafından yapılan anlaşmalar sonucunda fosil yakıtaraç üretimlerinin son bulacağı bir süredir konuşulmaya devam ediyor. Başta Almanya olmak üzere çok sayıda AB ülkesi fosil yakıt kullanımını en aza indirmek için çalışmalara başladı. 2035 yılı fosil yakıtlardan güç alan araçların son üretim yılı olarak kayıtlara geçerken gelişen elektrikli araç teknolojileri daha çevreci ve elektrikli motorların üretimlerine hız verdi.

Dünyanın önde gelen otomotiv devleri de fosil yakıtlı motorların üretimlerini durdurmaya başlarken elektrikli motor üretim furyası özellikle elektrikli motorları besleyen pil teknolojilerinin de gelişmesine neden oluyor. Lityum piller araçlarda kullanılan piller arasında gerek uzun ömrü gerekse çevreciliği ile ön planda olurken hangi ülkelerin lityum zengini olduğu ise merak edilenler arasında yerini aldı.

Lityum zengini ülkeler gelecekte ön planda olacak

2000’li yılların başlarına kadar bir ülkenin ne kadar fazla petrol rezervi varsa o kadar zengin olduğu biliniyordu. Ancak 2000’li yıllarda teknolojik gelişmelerin hızlanması, atmosfer ve hava kirliliği konularında sorunlar yaşanması daha çevreci ve sağlıklı teknolojik gelişmelerin yaşanmasına olanak sağladı. Ek olarak insanların ihtiyaç ve isteklerinin de değişiklik göstermesi alışkanlıkların değişmesine neden oldu.

Petrol ve diğer fosil yakıtların 2030’lu yıllar sonrasında kullanımlarının minimize edilmeye çalışılması özellikle lityum bakımından zengin rezervlere sahip olan ülkelerin gelecekte, başta otomotiv alanı olmak üzere çok sayıda teknolojinin merkezinde olması bekleniyor. Elektrik ve mobilite çağının gerekliliklerinin lityum temelli pillerden oluşmaya başlaması hangi ülkenin ne kadar lityum rezervlerine sahip olduğunun da araştırılmasına neden oluyor. Buna göre lityum zengini ülkeler;

·        Bolivya: 21 milyon ton

·        Arjantin: 20 milyon ton

·        Şili: 11 milyon ton

·        Avustralya: 7.9 milyon ton

·        Çin: 6.8 milyon ton

·        Almanya: 3.2 milyon ton

·        Kongo (Kinşasa): 3 milyon ton

·        Kanada: 2.9 milyon ton

·        Meksika: 1.7 milyon ton

·        Çekya: 1.3 milyon ton

·        Sırbistan: 1.2 milyon ton

·        Rusya: 1 milyon ton

·        Peru: 880,000 ton

·        Mali: 840,000 ton

·        Brezilya: 730,000 ton

·        Zimbabve: 690,000 ton

·        İspanya: 320,000 ton

·        Portekiz: 270,000 ton

İsrail, esir takası görüşmeleri için gelecek hafta Doha'ya yeniden heyet gönderecek İsrail, esir takası görüşmeleri için gelecek hafta Doha'ya yeniden heyet gönderecek

·        Namibya: 230,000 ton

·        Gana: 180,000 ton

·        Finlandiya: 68,000 ton

·        Avusturya: 60,000 ton

·        Kazakistan: 50,000 ton

Bu sıralamada yer alan ülkelerin gelecek yıllarda başta otomotiv sektörü olmak üzere çok sayıda alanda ön planda olması bekleniyor.

Kaynak: Oğulcan Balcı