Özel haber: Halide Tonga

Son günlerde, ilk ve ortaokul öğrencileri etrafı keskinleştirilen bozuk paralarla ‘kanlı para’ diye isimlendirilen bir oyun oynuyor. Bu oyun genelde okul sıralarında oynanıyor ve sosyal medyada görüntüleri de hızla dolaşıma giriyor. Para elin içine konulduktan sonra sert bir zemine vuruluyor. Bu işlem el kanayana kadar devam ediyor. 

Aileler ve eğitimcileri tedirgin eden, çocuklardaki rekabet ve zorbalığı artıran bu oyunun olumsuz sonuçları ile ilgili Çocuk Gelişimi Uzmanı Emine Ergün Elipshaber’e değerlendirmelerde bulundu. 

Ergün, çocukların bu oyunu tercih etmesinin sebebinin birbirlerine zarar verme duygusu olduğunu belirtti. Ergün ayrıca, ailelerin çocuklarını güçlendirmelerini ve ‘Hayır’ demelerini istemeleri gerektiğini, bu oyunun fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileri olduğunu, eğitimcilerin ise bu paraları gördüklerinde müdahale etmeleri gerektiğini vurguladı. 

Çocuklar bu oyunu zarar verme duygusu ile tercih ediyor

Kanlı para oyununu çocukların neden tercih ettiğine ilişkin Ergün şu şekilde konuştu: 

“Çünkü bu oyun bir güç oyunu ve bir zorbalık içeriyor. Günümüzde maalesef ki zorba çocukların sayısı gittikçe artıyor. Bilerek ve isteyerek karşı tarafa zarar verme duygusu da maalesef çocuklarda artmaya başladı. Burada tabi birçok faktör önemli. Anne ve babaların tutumları, medya, diziler önemli. Çocukların medyada gördüğü karakterler çok çok önemli. Dolayısıyla bu bilerek ve isteyerek karşı tarafa bir zarar verme duygusudur. Arkadaşlığın içinde güçlü olma duygusu ile alakalı olan bir durum.”

emine-ergun-cocuk-gelisimi

Çocuk Gelişimi Uzmanı Emine Ergün

Çocuklar ‘Yoksa korkak mısın’ suçlaması ile karşı karşıya kalıyor

Kanlı para oyunun çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Ergün,  

“Çocukların fiziksel sağlığına da zarar veriyor. Çünkü yaralanmalar oluyor, ciddi yaralanmalar hem de. Ama en büyük zararı bu oyun psikolojik olarak veriyor. Çünkü çocukların aslında pek çoğu bu oyunu oynamayı istemiyor. Ama karşı tarafın zoru ile oynuyor. İstemeden oynadığı için de çocuk kendini oldukça kötü hissediyor. Oynamak zorunda olmasının en büyük sebebi ‘sosyal kabul’. Çünkü bu oyunu oynamak istemediği zaman ‘Korkuyor musun, korkak mısın, yapamayacak mısın?’ şeklinde suçlamalarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Dolayısıyla hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarını olumsuz etkiliyor.” dedi. 

Ebrar sitesi davasında 8 kamu görevlisi için soruşturma izni Ebrar sitesi davasında 8 kamu görevlisi için soruşturma izni

Aileler çocuklarını güçlendirmeliler

Kanlı para oyununun çocuklar arasında yaygınlaşmasını önlemek için aile ve eğitimcilere düşen görevlerle ilgili Ergün şunları söyledi:

“Aileler çocuklarını bu konuda uyarmalı. Şöyle bir uyarı yapabilirler; ‘Okulda arkadaşların böyle bir oyun oynamak isterlerse bunu kabul etmek zorunda değilsin. Sana ‘Korkuyor musun?’ derlerse, ‘Hayır korkmuyorum ama bana zarar verecek bir oyunu oynamak istemiyorum’ şeklinde cevap verebilirsin’ diye çocukları güçlendirmeliler. 

Eğitimciler de çocukları elinde bu tarz etrafı çizilmiş, kanlı para oyunu için hazırlanmış paralar bulduklarında hemen buna el koymalılar, rehberlik servisleri okullarda çok aktif çalışmalı ve birbirine zarar verme duygusunu önleme ile ilgili çocuklarla konuşmalılar.”

Editör: Halide Tonga