ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde Gazze'de İsrail saldırılarında hayatını kaybeden sivillerle olası ateşkes süreci arasındaki bağlantıya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Gazze'de can kaybı 38 bin 98'e çıktı Gazze'de can kaybı 38 bin 98'e çıktı

Miller, "Hem ABD olarak hiçbir Filistinli sivilin ölmesini istemiyoruz diyorsunuz hem de eğer Hamas bu anlaşmayı imzalamazsa siviller ölmeye devam eder diyorsunuz, burada bir çelişki yok mu?" şeklindeki bir soruyu yanıtlarken zorlandı.

Kendilerinin sivil ölümlerini onaylamadıklarını ya da sivil kayıpları tasdik etmediklerini dile getiren Miller, "Bu sadece açık ve acı bir gerçeğin beyan edilmesidir, yoksa trajik sonuçların yaşanmasına destek verilmesi değildir." ifadesini kullandı.

Muhabirin, Hamas'a karşı "anlaşma olmazsa sivil kayıpları sürer" şeklinde kullanılan argümanın, ABD'nin "hiçbir sivil kaybı istemiyoruz" şeklindeki söylemiyle örtüşmediğini vurgulaması üzerine Miller, ABD yönetimi olarak Filistinli hiçbir masum sivilin hayatını kaybetmesine destek vermediklerini kaydetti.

Miller, sadece savaşın gidişatı dolayısıyla kayıpların yaşandığı sonuçların ortaya çıktığına atıf yaparak, en kısa zamanda varılacak bir ateşkes anlaşmasıyla yeni sivil kayıplarının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Kaynak: AA