Haber: Betül Vural

Narin Güran cinayeti davasında karar açıklandı Narin Güran cinayeti davasında karar açıklandı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan 81 yaşındaki Zülfü Ş., geçen ay 20 yıl önce boşandığı eski eşine nafaka ödemedi. Bunun üzerine Avustralya'da yaşayan eski eş, şikayetçi oldu. ‘Nafaka hükümlerine uymama’ suçundan cezaevine gönderilen adamın görüntüleri kamuoyunda nafaka tartışmalarını alevlendirdi.

Zülfü Ş.’nin nafaka borcunu ödeyerek onu cezaevinden çıkaran Erkekleri Koruma Derneği Başkanı Bahri İnceler, olayın nasıl yaşandığını anlattı. Derneğin kuruluş amacından da bahseden İnceler, ‘’Aile ilişkilerindeki olaylar, nafaka ve velayet meselelerinde bazı kadınlar tarafından çok suiistimal ediliyor’’ dedi.

81 yaşındaki adamın nafaka ödemediği gerekçesiyle tutuklandığını haberlerde gördüklerini açıklayan İnceler, ‘’Sosyal medya aracılığıyla vatandaşlarımız derneğimizi bilgilendirdi. Biz de 1 saat içerisinde tüm gerekli bilgilere ulaştık. Dosya numarasını öğrendik, İcra Dairesi’ne ulaşarak borcu ödedik. Daha sonra Ceza İnfaz Kurumu’yla görüştük, bizi dedemizin akrabasına yönlendirdiler. Dedemizin ailesi Avustralya’da, burada kimsesi yok’’ diye konuştu.

''Adam ne kadar borcu olduğundan bile haberdar değildi''

Zülfü Ş.’nin cezaevinden çıktıktan sonra kendisini arayıp teşekkür ettiğini belirten İnceler, ‘’Bana ‘Bir borcum var mı?’ diye sordu. Ben de ‘Hayır, kesinlikle yok’ dedim. Beyefendi ne kadar borcu olduğundan bile haberdar değildi. 81 yaşındaki adamı çok komik bir rakamdan dolayı kasıtlı bir şekilde cezaevine gönderdiler’’ ifadelerini kullandı.

''Kadın bunu koz olarak kullanıyor''

Zülfü Ş.’ye yardım ettikleri için mutlu olduklarını aktaran İnceler, ‘’Amcamızın kişisel meseleleri, aile olayları bizi ilgilendirmiyor. Buradaki asıl mesele 81 yaşındaki bir adamın nafakadan dolayı cezaevine girmesi. Çünkü kadın bunu koz olarak kullanıyor. Burada bir haksızlık var’’ şeklinde konuştu.

İnceler, ‘’81 yaşındaki adam kadının gücüyle cezaevine gönderiliyor, bu devletin kadına vermiş olduğu bir güç. Bu eşitliğe aykırı bir davranış’’ dedi.

Zülfü Ş.’yi ziyaret etmek için yolda olduklarını söyleyen İnceler, ‘’Amcamızın eşi Avustralya’da yaşıyor. Avustralya’da yaşayan bir kadının zaten maddi açıdan bir problemi olamaz. Orada işsizlere her iki haftada bir destek veriliyor. Bu kötü niyetle yapılmış bir şey’’ diye konuştu.

''Kadınların da erkeklerin de yanındayız''

Karşı tarafın avukatını suçladığını dile getiren İnceler, ‘’İnsani olarak nasıl böyle bir dilekçe yazarlar?’’ diye sordu. İnceler, ‘’Aile ilişkilerindeki olaylar, nafaka ve velayet meselelerinde kadınlar tarafından çok suiistimal ediliyor. Biz eşitliğin yanındayız, erkeği ayırmıyoruz. Kadınların da erkeklerin de yanındayız’’ diye ekledi.

Kendisi de ‘boşanmış ve çocuğunu göremeyen bir adam’ olduğunu belirten İnceler, dernek olarak nafaka konusuna bakış açılarına da değindi. İnceler, ‘’Eğer kadın ve erkek hayatları boyunca birlikte çalışmışsa mal paylaşımı zaten yarı yarıya yapılıyor, karşı taraf da çalışıyorsa nafakaya gerek yok. Eğer kadın hiç çalışmamışsa, eşi çalıştırmamışsa erkek bir süre kadına bakmalı, kadın kendi hayatını düzene sokacak seviyeye geldikten sonra nafaka kesilmeli’’ ifadelerini kullandı.

Çocuk için nafaka konusunda ise görüşlerinin net olduğunun altını çizen İnceler, ‘’Bir anne ve baba evladına her zaman bakmak zorunda. Biz genel olarak kadına verilen nafakaya karşıyız, çocuğa verilen nafaka zorunlu olmalıdır. Nafakaya kesinlikle karşı değiliz, ama nafaka mantıklı şekilde verilmeli’’ dedi.

''1 gün evli kalıp hayatı boyunca nafaka ödeyen erkekler var''

Nafaka konusunda erkeklerin yaşadığı mağduriyetler olduğunu savunan İnceler, ‘’Bunu ticarete döken kadınlar var, 1 gün evli kalıp hayatı boyunca nafaka ödeyen erkekler var. Böyle şebekeler var. Çok adaletsiz bir durum. Bu durumu güç gösterisine dönüştürerek insanları cezaevine göndermek daha da vahim bir durum’’ şeklinde konuştu.

Dernek olarak verdikleri hizmetleri de anlatan İnceler, şunları söyledi:

‘’Biz psikolojik şiddete uğramış, çocuğuna bakamayan erkeklere destek veriyoruz. Burs desteği, avukatlık desteği sağlıyoruz. Babalarımıza iş imkanı veriyoruz, hakarete iftiraya uğramış erkeklere yardımcı oluyoruz.’’

''Bu olaydan sonra derneğe ilgi arttı''

Zülfü Ş.’ye yaptıkları yardımın sosyal medyada gündem olmasının ardından derneğe olan ilginin arttığını belirten İnceler, ‘’Gönül isterdi ki başka konulardan da derneğimize ilgi artsın. Çünkü bu bizim ilk yardımımız değil. Biz 2-3 iş adamı olarak bu derneği yönetiyor ve her şeyi kendi cebimizden karşılıyoruz. Bugüne kadar kimseden bağış almadık. Bizim bir çıkarımız yok, tamamen iyi niyetli bir şekilde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Editör: Betül Vural