Savunma ve Büro Destek Hizmetleri Sendikası (Savdes-Sen) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, düzenlenen kahvaltı programında basın mensupları ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen programda açıklamalarda bulunan SAVDES-SEN Başkanı Cengiz, yapılan düzenlemelerin ardından memur ve kamu işçisi arasında oluşan aylık farkına dikkat çekerek, “80’li yıllarda duyduğumuz şoförü genel müdürden yüksek maaş alıyor dönemine geri dönüldü. Kamuda ki hiyerarşi memur adına bozuldu. Bunun bir an önce düzeltilmesi gerekmekte” dedi.
Cengiz, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, yapılan düzenleme ile memur aylıklarına yapılan zammın ve emekli aylıklarına yapılan zammın yetersiz olduğunu ifade etti.
‘’Bugüne kadar yapılan zamlarda herkesi kapsayan bir artış yapıldı’’
Kamu çalışanlarına gerçekleştirilen zammın farklı bir şekilde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Cengiz, emeklilerin kapsam dışında kalmasının ilk olduğunu söyleyerek, “Bu kanun teamülün dışında bir kanun. Bugüne kadar yapılan zamlarda herkesi kapsayan bir artış yapıldı. İlk defa bu sefer farklı bir uygulamaya gidildi. Yapılan düzenleme ile emekliler 8 bin 77 TL’lik seyyanen zamdan faydalanamadı bununla birlikte emeklilerimiz 6 bin lira artış yapılmadı, emekli ikramiyesinden ise yaklaşık 200 bin TL civarında bir artış yapılmamış oldu. Bizim beklentimiz bu olumsuzluğun bir an önce düzeltilmesi” dedi.
‘’Bekar bir memurun en düşük ücreti 22 bin 17 TL değil 20 bin 351 TL olmaktadır’’
En düşük memur maaşının anlatıldığı gibi 22 bin TL olmadığına dikkat çeken Cengiz, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan raporu hatırlatarak, “Türkiye Ekonomisinde Haftalık Gelişmeler ve Genel Görünüm 07 Temmuz 2023 başlıklı raporda yer alan ‘Seçilmiş Ücret ve Aylıklara İlişkin Bazı Göstergeler’ tablosunda, bekar bir personele ait en düşük memur maaşı 10 bin 441,9 TL olarak gösterilmiş. Buna göre, bekar bir memurun en düşük ücreti 22 bin 17 TL değil 20 bin 351 TL olmaktadır. Bir başka nokta ise Türk-İş tarafından düzenli olarak açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı son rakamlarına göre memurların yüzde 70-80’lik kısmı 33 bin 789 TL olan yoksulluk sınırının altında kalmaktadır” ifadelerine yer verdi.
‘’Sorun işçilerimizin aldığı ücretin yüksekliği değil, memurların aldığı ücretin düşüklüğüdür’’
Kamu işçisi ile memur arasında açılan aylık farkına vurgu yapan Cengiz, son dönemde yaşanan artışlar ile birlikte geçmiş dönemlerde yaşananların tekrar yaşanmaya başlandığını dile getirerek, “En düşük işçi ücretleri ve mali hakları dikkate alındığında, kamu kaynaklarının adil bölüşüm şarttır. En düşük işçi ücretinin aylık gelirinin, o işyerindeki müdürü, başmühendisi, şefi ve mühendisinden çok daha fazla olması, geçiştirilemeyecek bir vahim bir durumdur. Sorun işçilerimizin aldığı ücretin yüksekliği değil, memurların aldığı ücretin düşüklüğüdür. Yani 1980’li yıllarda duyduğumuz şoförü genel müdürden yüksek maaş alıyor dönemine geri dönüldü. Kamuda ki hiyerarşi memur adına bozuldu. Bunun bir an önce düzeltilmesi gerekmekte” açıklamasında bulundu.
‘’İktidar kanadından yapılan açıklamalar söylemde kalmamalı’’
Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan 7’nci Dönem Toplu Sözleşmeye ilişkin olarak taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ilettiklerini kaydeden Cengiz, tekliflerinin dikkate alınması için yardım isterken, “İktidar kanadından yapılan açıklamalar bizi heyecanlandırıyor ancak bu söylemde kalmamalı. Dosyamız içerisinde yer alan taleplerimizin toplu sözleşme içerisinde yer alması ve sorunların çözümlenmesi beklentimizdir. Bunların çözülmesi memur arkadaşlarımızın uzun yıllardır beklediği sorunların çözümlenmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.