Yeni kabine açıklanmadan kulis bilgileri halinde bakanların isim listesi elden ele dolaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamadan sosyal medya da kimin hangi bakanlığa getirileceği biliniyordu.

Hakan Fidan, Yaşar Güler, İbrahim Kalın Cumhurbaşkanı Erdoğan için kilit isimler. 2010-2015 yılları arasında MİT Müsteşarlığı yapan Hakan Fidan’ın ismi Dışişleri Bakanlığı için konuşuluyordu. “Benim sır küpüm, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sır küpü” dediği Fidan, söylenildiği gibi Dışişleri Bakanı olarak atandı.

Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun 29 Ağustos 2014’te başlayan Dışişleri Bakanlığı yolculuğu 8 yıl sürdü. Tarihe bakacak olursak Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uzun süre görev yapan 2. Dışişleri Bakanı oldu. Diplomasi de başarılı bir isimdi Çavuşoğlu, bakanlar arasında da değişmeyecek isimlerden biriydi. Aldığım bazı bilgilere göre Mevlüt Çavuşoğlu’nun rahatsızlığı nedeniyle görevini bıraktığı söyleniyor.

Uluslararası alanda ikili ilişkileri iyi yöneten, sorun çözümü noktasında diyalog kanatlarını iyi kullanan birinin yerine gelecek isimde en az onun kadar iyi olmalıydı. Zira Türkiye kilit konumda bir ülke. Barış köprüsü kurmak bize düşüyor. Arabuluculuk anlamında herkesin yardımına koşuyoruz. Bu açıdan bakıldığında dış politikayı en iyi yönetecek isimlerden biri de Hakan Fidan olurdu.  

Beyaz Saray'da, tarihe geçen 'Kırmızı Oda görüşmesi' ve Obama ile yapılan özel akşam yemeğine giren üç figürden birisiydi Hakan Fidan.

İstihbaratınız sağlamsa küresel anlamda da gücü elinize alırsınız. Yeni dönemde dışişlerindeki başarılı diplomasi ve istihbarat ağırlıklı olacak.

Şimdi önümüzde dış politikayla ilgili birçok konu var.

Ankara ile Şam arasındaki ilişkiler nasıl devam edecek?

Resmi olarak ilk kez Moskova'da Türkiye, Suriye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Terörle mücadelede iş birliği, geri dönüşler ve siyasi sürecin ilerletilmesi noktasında önem taşıyor.

Mısır, İsrail, AB ve ABD ile ikili ilişkiler, F16 mevzusu, Rusya-Ukrayna savaşı, Doğu Akdeniz'deki gerilim ve İsveç'in olası NATO üyeliği konusu Türkiye'nin seçim sonrası dış politikasında önemli yer tutan konular arasında. Çavuşoğlu döneminde Dışişleri ve istihbaratın koordineli bir şekilde iyi işler yaptığını biliyoruz. Buradan anlaşılacağı üzere dış ilişkilerde istihbarat gücümüzü kullanacağız gibi. ABD bu anlamda diplomatik ilişkilerinde istihbarat gücünü kullanan ülkeler arasında.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de eski bir KGB ajanıydı. Gerek başbakan gerek devlet başkanı olarak Putin 20 yılı aşkın bir süredir Rusya'nın başında. Hem Ortadoğu’da hem de Asya da söz sahibi…

 Depremi unuttuk seçim yarışına girdik

2023 temposu yüksek zor bir yıl olarak başladı. Deprem bir tarafımızı kırdı geçirdi. Nasıl çıkacağız bu duygudan derken bir baktık seçimin içinde bulduk kendimizi. Sanki şehirler yerle bir olmamış binlerce insanımız hayatını kaybetmemiş gibi seçim yarışına girdik. Depremi yaşamayanlar o günleri unuttu. Peki ya gecenin bir yarısı sarsıntıyla uyananlar, günlerce enkaz altında kalanlar o günleri unutabilecek mi?

14 Mayıs’tı 28 Mayıs’tı derken depremi unuttuk Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı kim olacak onu merak ettik.

Sonuçlar hızla açıklandı ve yüzde 52.18 ile Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Ardından vekiller meclis kürsüsünden ant içtiler ve kabine açıklandı. Seçim yarışı bittiğine göre şimdi asıl sorunlarımıza odaklanabilir miyiz?

Halen bir bilinmezlik içerisinde yaşayan depremzede kardeşlerimiz için seferber olmalıyız. Onların yaralarını sarmak için tekrar harekete geçmeliyiz. Nice evlatlarımız anne babasız kaldı. Onlar için barınma gibi eğitimde önemli sorun. Yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in bu konudaki çalışmalarını yakında duyarız.

Yeni kabine hayırlı olsun.