Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Hayat Dolu Buluşmalar E-Öğrenme Platformu'nu tanıttı. Platform, kadınlar için basit dijital düzeyde hazırlanmış animasyon, alıştırmalar, oyunlar, bulmacalar ve bire bir aktivitelerin yapılabildiği bir öğrenme ortamını oluşturuyor.

Platforma "https://hayatdolubulusmalar.org/giris" üzerinden giriş yapılabiliyor. Kayıt olduktan sonra kullanıcılar, eğitim bölümü sekmesine ulaşabiliyorlar. Temel dijital okur yazarlığı olan tüm kadınlar bu eğitimden yararlanabilir.

Mobil telefon, tablet ve bilgisayarlardan platforma giriş yapılabiliyor. Eğitimlerin sonunda dijital sertifika alınıyor.

Kadınlar, eğitimleri ne zaman alacaklarını kendileri belirliyorlar.

AÇEV Proje Ekibi Prof. Dr. Aydın Yücesan Durgunoğlu, Meltem Cantürk, Betül Yazıcı Koçaslan, Ersin Tuban, Devrim Yusuf Demirci; Öğrenme Tasarımları Ekibi Semiha Miraç Öztürk, Tuğba Çanşalı, Tuğba Hasırcılar, Ecem Kılıç'tan oluşuyor.

'Kadınların güçlenmesine eşlik ediyoruz'

AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt, platformun online tanıtım lansmanında yaptığı konuşmada, "AÇEV olarak eşit bir toplum için kadınların güçlenmesine eşlik ediyoruz. Geliştirdiğimiz ve uyguladığımız programlar onların kendi hayatları üzerinde söz sahibi olabilmeleri ve toplumsal hayatta daha aktif rol alabilmeleri için kadınları desteklemeye devam ediyoruz" dedi.

Prof. Dr. Aydın Yücesan Durgunoğlu, neden bir online öğrenme ortamına ihtiyaç duyduklarını, "Yaşam boyu eğitim şart. Ancak özellikle kadınlara ulaşmak zor oluyor. Teknolojinin avantajlarını kullanabiliriz. Dijital eğitimle kadınlara bulundukları yerde ulaşabiliriz. Esnek bir program sunarak yer, zaman ve vakti kendisi ayarlayarak kadınlara esnek bir program sunabiliriz. Bunlar bizim e-platforma geçişimizi sağladı" sözleriyle açıkladı.

'Daha fazla kadına ulaşmak için çalışamlara başladık'

AÇEV Eşitliğe Değer Direktörü Meltem Cantürk, Türkiye İstatistik Kurumu’nun kadın okuma oranları üzerine verilerini aktardı.

Erdal Beşikçioğlu sözünü tuttu: 5 sokak köpeği belediyede görevlendirildi Erdal Beşikçioğlu sözünü tuttu: 5 sokak köpeği belediyede görevlendirildi

2016 yılında okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin yüzde 77’sini 50 yaş ve üzeri kadınlar oluşturuyor. 2023 yılında okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin yüzde 75’ini 50 yaş ve üzeri kadınlar (1 milyon 300 bin kadın) oluşturuyor. 2023 yılında 15-35 yaş arası ortaokul mezunu eğitim düzeyi düşük 5 milyon kadın bulunuyor.

Cantürk, "Bu veriler üzerinden kadınların toplumsal hayata katılımlarını desteklemek üzere 'Hayat Dolu Buluşmalar' programını geliştirdik. 12 bin kadına yüz yüze eğitimlerle ulaştık. Hedef kitlemiz ne işte ne de okulda olan kadınlardı. Bu çalışmaları e-platformla daha fazla kadına ulaşmak için geçen yıl çalışmalara başladık. Yüz yüze eğitimlere katılamayan ancak internete erişimi olan kadınlara da ulaşmak, aynı zamanda kadınların dijital okur yazarlık becerilerini geliştirmelerini desteklemek istedik" ifadelerini kullandı.

'Her iki kadından biri ne eğitimde ne istihdamda'

Kadın güçlenme alanında ilk kez bir asenkron eğitiminin ücretsiz bir şekilde kadınların hizmetine sunulduğunu ve bireysel öğrenme ortamının sunulduğunu belirten Cantürk, bu platformla ulaşmak istedikleri kadın grubunun 18-29 yaş arası ne işte ne eğitimde olan genç kadın grubu olduğunu belirtti.

Mevcut Durum ve İhtiyaç Analizi raporundan alınan veriye göre, Türkiye’de 18-29 yaş arasında 3,5 milyon genç kadın ne eğitimde ne de istihdamda bulunuyor.

Cantürk, "18-29 yaş arası her iki kadından biri ne eğitime devam edebiliyor ne de çalışabiliyor. Bir yandan da 16-74 yaş arası gruba baktığımızda internet kullanımının oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Bu internet erişimini yeni bir öğrenme, bir eğitim faaliyeti için kullanan birey oranı erkekler de yüzde 13,7, kadınlarda yüzde 14,1’de kalıyor" diyerek ulaşılması kolay bir e-platform tasarımı yaptıklarını söyledi.

Kaynak: Gazete Duvar