Özel Haber: Deniz Dalgıç

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları motorinde ve benzinde litre başına 5 lira ve LPG’de ise 4 lira zamlandı. 21 Temmuz Cuma günü itibarıyla 1 lira 55 kuruşluk bir zam daha yapılan motorinin litresi 34 liraya yükseldi. Benzinin litresine bugünden geçerli olmak üzere 2 lira 4 kuruş daha zam yapıldı. Böylece benzinin litresi 36 liraya çıktı. Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (ASİO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Elmadağlı, akaryakıta gelen zamların 15 Ağustos itibarıyla servis ücretlerine yansıyacağını belirterek, “Mevcut ücretlerin üzerine yüzde 60-70 civarında bir zam yapmayı planlıyoruz” dedi. Akaryakıt dışında sanayi giderlerinin ve şoför maaşlarının arttığına dikkat çeken Elmadağlı, “Akaryakıt dışında bandrollerimiz arttı. Hem de bu yıl için iki sefer ödenecek. Sanayi giderlerimiz anormal derecede arttı. Arabanın akü, lastik, yağ, bakım ve onarım masrafları arttı. Sanayiye gittiğinizde oradaki bütün kalemler 2-3 kat arttı” dedi. Elmadağlı, zamların devam etmesi durumunda yıl ortasında servis ücretlerine yeniden zam yapılabileceğini sözlerine ekledi.

ASİO Başkanı Elmadağlı, ELİPS HABER’e yeni dönem servis ücretlerine yönelik açıklamalarda bulundu. Elmadağlı, şu anda yıllık servis ücret tarifesinin 0 kilometreden 3 kilometreye kadar 6 bin 115 lira, 3 kilometreden 6 kilometreye kadar 6 bin 740 lira, 6 kilometreden 10 kilometreye kadar 7 bin 790 lira, 10 kilometreden 15 kilometreye kadar 9 bin 65 lira, 15 kilometreyi aşan her kilometre için 190 lira olduğunu söyledi.

“Yüzde 60-70 civarında zam yapmayı planlıyoruz”

Akaryakıta gelen zamların yeni dönemde servis ücretlerini etkileyeceğini belirten Elmadağlı, “Ücret tarifesini güncellemek için 15 Ağustos’u bekliyoruz. Ancak şu şartlarda, mevcut servis ücretlerinin üzerine yüzde 60-70 civarında bir zam yapmayı planlıyoruz” dedi. Akaryakıt dışında diğer maliyet kalemlerinin de artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Akaryakıt dışında bandrollerimiz arttı. Hem de bu yıl için iki sefer ödenecek. Sanayi giderlerimiz anormal derecede arttı. Arabanın akü, lastik, yağ, bakım ve onarım masrafları arttı. Sanayiye gittiğinizde oradaki bütün kalemler 2-3 kat arttı. Ağırlıklı giderlerimizden şoför masraflarımız asgari ücretin artmasıyla birlikte yükseldi. Gelen her zam kullandığımız her şeyin fiyatını bir yıl içerisinde 2 kat arttırdı. Sonuçta bunlar bizim ana giderlerimiz. Mesela sıfır araç, yeni araç değişikliğine gidildiğinde bu rakamlar 2 kat attı. Geçen yıl 500 bin lira olan bir araç bu yıl 1 milyon 500 bin liraya çıktı. Ya da 1 milyon olan bir araç, bu yıl 2 milyon 500 bin lira civarına çıktı. Bu giderler bizi oldukça yoruyor. Daha doğrusu şu anda araç yenileyemiyoruz, araç bulunmuyor” diye konuştu.

“Zam yapmasak ayakta durma şansımız yok”

Akaryakıta gelen zamlara bağlı olarak yeni zamların yapılabileceğini söyleyen Elmadağlı, “Bazen yıl ortasında yeniden zam yapılıyor. Akaryakıta gelen zamlardan dolayı son 2 yıldır yıl ortası olan ocak ayında yani on beş tatile denk gelen süreç içerisinde zam yaptık. Bu o günkü şartlara bağlı olarak gerekiyor” açıklamasında bulundu. Elmadağlı, velilerin yapılan zamlara tepki gösterdiğini kaydederek, “Tabii zam hiçbir zaman iyi değildir. Mutlaka veliler de bu oranlara tepki gösteriyorlar ama şu anda bulunduğumuz mevcut durumda ortada. Bizim en büyük giderimiz akaryakıt. Normal karşılayacaklarını düşünüyoruz. Eğer zam yapmasak ayakta durma şansımız yok” ifadelerini kullandı.

Editör: Deniz Dalgıç